Czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami

Tapioka jest dobrą bazą do robienia budyni czy kisielu. Nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest niskokaloryczna (niestety ma dosyć wysoki indeks glikemiczny). Przeważnie używam drobnych kulek, tym razem przygotowałam pudding z tapioki perlistej o grubych kulkach (to ta, którą się używa do bubble tea). Wymaga ona namoczenia, by później już w ekspresowym tempie przygotować deser. Wystarczy zagotować ją bowiem z mlekiem i dodać kilka kostek czekolady. W razie potrzeby dosłodzić do smaku syropem z agawy lub ksylitolem.

Pudding z tapioki jest bardzo sycący, dlatego możecie go zabrać (przygotowując w słoiku) do pracy na drugie śniadanie :)

Czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami

Początkowo planowałam zrobić czekoladowy pudding z dodatkiem lawendy (kiedyś zrobię!), ale ponieważ w ręce wpadła mi świeża marakuja, nie zastanawiałam się długo. Do deseru czekoladowego dodałam trochę egzotycznego smaku w postaci miąższu z marakui, płatków kokosowych i posiekanych pistacji. Połączenie bardzo udane. Pudding czekoladowy będzie też pyszny z wiśniami z syropu (lub z nalewki lub z kompotu) lub z musem z malin, jeśli akurat macie ochotę na rodzime smaki.

Czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 szklanki grubej tapioki (jeśli wolicie jeść pudding na zimno, wystarczy dać 1/3 szklanki tapioki)
  • 0,5 litra mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe lub kokosowe) lub jeśli nie jesteście weganami, możecie użyć krowie
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki syropu z agawy (do smaku)
  • 2-4 marakuje
  • 1 łyżka posiekanych pistacji
  • 1 łyżeczka płatków kokosowych

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę namocz w mleku i zostaw na 3 godziny lub na całą noc w lodówce (tak zrobiłam, bo zapomniałam, że tam ją wsadziłam ;)).
  2. Po namoczeniu zagotuj mleko z tapioką, zmniejsz płomień i czekaj, aż pudding zacznie tężeć. Trwa to naprawdę krótko, jeśli tapioka jest namoczona. Dodaj drobno posiekaną gorzkiej czekoladę, wymieszaj. Dodaj do smaku syrop z agawy.
  3. Pudding lekko przestudź i rozlej do pucharków.
  4. Czekoladowy pudding z tapioki można jeść na ciepło lub na zimno (tak wolę).
  5. Tuż przed podaniem dodaj na wierzch pulpę z marakui (miąższ z marakui), posiekane pistacje i płatki kokosowe.

Czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami

Czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami


DeseryPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

    • Agata says:

      Możesz użyć drobnych kulek tapioki, wówczas po przepłukaniu od razu wrzucasz do gotującego się mleka (bez namaczania) i gotujesz ok. 20 minut.