Czereśnie obrodziły w tym roku zaskajująco obficie.Ten nadmiar przekłada się na ceny – nie pamiętam, żeby moje ulubione owoce lata były takie tanie! Korzystam z urodzaju i przynoszę do domu kolejne kilogramy. Jem zamiast drugiego śniadania, wkładam je w kruche ciasto, dorzucam do owsianki. Gdy trzeba zrobić deserowe wrażenie czereśnie zdobią pavlovą.

DSC_1403

Słodkie owoce i słodka beza – to mogło być za dużo, więc czereśnie wymieszałam z wiśniami.  W kremie wyczuwalne jest amaretto, z jego udziałem zagotowałam też sos, którym pavlova została polana. Jeśli obawacie się, że beza Wam nie wyjdzie – zerknijcie na wpis ujawiniający wszystkie kroki do pavlovej idealnej.

Składniki:

beza

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

 

  • pół kilograma czereśni i wiśni

krem:

  • 300 ml śmietany 36%
  • łyżka likieru amaretto

sos:

  • szklanka czereśni
  • 3 łyżki amaretto
  • nieco wody

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Gdy beza będzie lśniąca i sztywna wsypać  mąkę i sok z cytryny – i wymieszać.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ubitą pianę – idealna daje się bez problemu formować. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po  5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 1.30 minut. Zostawić do całkowitego ostygnięcia w piekarniku.

sos:

Czereśnie wydrylować. Przełożyć do garnka, zalać likierem i odrobiną wody. Zagotować. Gorące i miękkie zmiksować.

krem:

Śmietanę ubić na sztywno, na koniec wmieszać amaretto.Krem wyłożyć na zimną bezę. Na nim ułożyć obficie wydrylowane owoce. A je polać sosem z czereśni.

biała pavlova z czereśnami

Pavlovą latem najlepiej dekorować tuż przed podaniem. Zimą można do niej wykorzystać owoce z kompotu.

biała pavlova z czereśniami

 


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected