pieczone bataty z twarozkiem

Proste jedzenie jest najlepsze. Oczywiście lubię zjeść czasem coś wyrafinowanego, jednak na co dzień radość sprawia mi jedzenie typu „coś z niczego”. Warunkiem są tu oczywiście dobre jakościowo produkty. Z nostalgią wspominam gzik jedzony w dzieciństwie (z ziemniaków z naszego pola) czy ziemniaki w mundurkach ze śledziem w śmietanie (śmietana ze wsi od cioci była najlepsza). Od ponad 10-ciu lat nie mogę jeść jednak ziemniaków, więc mój comfort food ulega zazwyczaj metamorfozie. Teraz cieszę się smakiem batatów i „batatowy gzik” to danie, które jem od czasu do czasu z wielkim apetytem. Pieczone bataty uwielbiam w każdej postaci: zarówno jako frytki, z sosem tahini, koktajl czy jako składnik zdrowej nutelli. Tym razem w towarzystwie wiejskiego twarogu :)

pieczone bataty z twarozkiem

Składniki (dla 1 głodnej osoby lub 2 o mniejszym apetycie):

  • 1 duży batat
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100g sera białego (tłustego lub półtłustego, kupuję na targu od pani ze wsi)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopni bez termoobiegu).
  2. Bataty wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na ćwiartki (możesz upiec w całości lub połówki, jednak wówczas trwa to dłużej). Posmaruj olejem, lekko posól i wstaw do naczynia żaroodpornego (lub na blaszkę) i włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (w zależności od batata – bataty są gotowe, gdy po nakłuciu widelcem są miękkie)
  3. Twarożek wymieszaj widelcem ze śmietaną, dopraw sola, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Smak musi być wyrazisty, aby dobrze kontrastował ze słodkim batatem.
  4. Na talerz nakładaj upieczone bataty z twarożkiem, posyp natką pietruszki.

pieczone bataty z twarozkiem

Zapisz

Zapisz


Dania głównePrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Joanna says:

    Przepis godny naśladowania. Danie wygląda wyśmienicie. Często zaglądam na Twojego bloga i zawsze znajdę tutaj ciekawe i niebanalne przepisy na każdą okazję. Przepis na bataty już zapisałam. Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam :)

    • Agata says:

      Joanna, bardzo nam miło, że gościsz u nas nie pierwszy raz :)
      W tym przepisie nie ma co się nie udać, więc na 100% się uda :)
      Pozdrawiamy!