
Latem mam przede wszystkim okazjÄ™ na lekkie przekÄ…ski i dużo warzyw. Poza saÅ‚atami na 1000 sposobów, chÄ™tnie zawsze jem pieczone warzywa – smaczne zarówno na ciepÅ‚o, jak i na zimno. Absolutnie moim faworytem jest pieczona kalarepa. Tym razem pieczone warzywa podaÅ‚am z tahini, z pastÄ… z prażonego sezamu. Do tego sok z limonki, kolendra, pieprz i sól okazuje siÄ™ caÅ‚kiem zbÄ™dna. To kolejny już przepis bez dodatku soli, w ramach akcji Cisowianki „Gotujmy Zdrowo, mniej soli„. Po powrocie z Izraela w mojej kuchni dość czÄ™sto ostatnio przewija siÄ™ pasta z tahini (podobnie jak syrop z daktyli ;)), tym razem z warzywami, które mogÄ… stanowić przystawkÄ…, danie główne lub dodatek do dania głównego.
Akcja Gotujmy Zdrowo – mniej soli, ma na celu przybliżyć problem nadmiernego spożyci soli. W ramach akcji m.in. razem z SylwiÄ… pokazujmy, jak smacznie przygotować potrawy, ograniczajÄ…c sól, a zamiast niej wprowadzajÄ…c m.in. zioÅ‚a. Pieczone warzywa smakujÄ… inaczej niż gotowane, potrzeba im mniej soli. Wystarczy sok z limonki, kolendra i czosnek jako dodatek do sosu z tahini, by „zwykÅ‚ym” warzywom nadać nowy smak :) Jak dla mnie taka kombinacja to ostatnio strzaÅ‚ w 10!
Składniki:
- 1 młoda marchewka
- 1 kalarepa
- 1 batat
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 limonki
- zÄ…bek czosnku
- świeża kolendra
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Warzywa obierz i umyj. Batata pokrój jak na frytki, kalarepę w plastry, marchewkę w ćwiartki.
- Warzywa ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz, aż zmiękną (ok. 20-30 minut, w zależności od grubości warzyw).
- W czasie pieczenia warzyw przygotuj sos. Wymieszaj tahini z wodÄ…, sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i dopraw pieprzem.
- Warzywa pieczone podawaj z sosem z pasty z tahini, posypane obficie kolendrÄ….
1 Response
Patyska says:
O mamo, tego mi było trzeba!