Latem mam przede wszystkim okazję na lekkie przekąski i dużo warzyw. Poza sałatami na 1000 sposobów, chętnie zawsze jem pieczone warzywa – smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Absolutnie moim faworytem jest pieczona kalarepa. Tym razem pieczone warzywa podałam z tahini, z pastą z prażonego sezamu. Do tego sok z limonki, kolendra, pieprz i sól okazuje się całkiem zbędna. To kolejny już przepis bez dodatku soli, w ramach akcji Cisowianki  „Gotujmy Zdrowo, mniej soli„. Po powrocie z Izraela w mojej kuchni dość często ostatnio przewija się pasta z tahini (podobnie jak syrop z daktyli ;)), tym razem z warzywami, które mogą stanowić przystawką, danie główne lub dodatek do dania głównego.

Pieczone warzywa z sosem z pastą tahini (z pastą z sezamu)

Akcja Gotujmy Zdrowo – mniej soli, ma na celu przybliżyć problem nadmiernego spożyci soli. W ramach akcji m.in. razem z Sylwią pokazujmy, jak smacznie przygotować potrawy, ograniczając sól, a zamiast niej wprowadzając m.in. zioła. Pieczone warzywa smakują inaczej niż gotowane, potrzeba im mniej soli. Wystarczy sok z limonki, kolendra i czosnek jako dodatek do sosu z tahini, by „zwykłym” warzywom nadać nowy smak :) Jak dla mnie taka kombinacja to ostatnio strzał w 10!

Pieczone warzywa z sosem z pastą tahini (z pastą z sezamu)

Składniki:

  • 1 młoda marchewka
  • 1 kalarepa
  • 1 batat
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki wody
  • sok z 1/2 limonki
  • ząbek czosnku
  • świeża kolendra
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Warzywa obierz i umyj. Batata pokrój jak na frytki, kalarepę w plastry, marchewkę w ćwiartki.
  3. Warzywa ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz, aż zmiękną (ok. 20-30 minut, w zależności od grubości warzyw).
  4. W czasie pieczenia warzyw przygotuj sos. Wymieszaj tahini z wodą, sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i dopraw pieprzem.
  5. Warzywa pieczone podawaj z sosem z pasty z tahini, posypane obficie kolendrą.

Pieczone warzywa z sosem z pastą tahini (z pastą z sezamu)

Pieczone warzywa z sosem z pastą tahini (z pastą z sezamu)


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzepisy wegańskiePrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    1 Response