
Latem mam przede wszystkim okazję na lekkie przekąski i dużo warzyw. Poza sałatami na 1000 sposobów, chętnie zawsze jem pieczone warzywa – smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Absolutnie moim faworytem jest pieczona kalarepa. Tym razem pieczone warzywa podałam z tahini, z pastą z prażonego sezamu. Do tego sok z limonki, kolendra, pieprz i sól okazuje się całkiem zbędna. To kolejny już przepis bez dodatku soli, w ramach akcji Cisowianki „Gotujmy Zdrowo, mniej soli„. Po powrocie z Izraela w mojej kuchni dość często ostatnio przewija się pasta z tahini (podobnie jak syrop z daktyli ;)), tym razem z warzywami, które mogą stanowić przystawką, danie główne lub dodatek do dania głównego.
Akcja Gotujmy Zdrowo – mniej soli, ma na celu przybliżyć problem nadmiernego spożyci soli. W ramach akcji m.in. razem z Sylwią pokazujmy, jak smacznie przygotować potrawy, ograniczając sól, a zamiast niej wprowadzając m.in. zioła. Pieczone warzywa smakują inaczej niż gotowane, potrzeba im mniej soli. Wystarczy sok z limonki, kolendra i czosnek jako dodatek do sosu z tahini, by „zwykłym” warzywom nadać nowy smak :) Jak dla mnie taka kombinacja to ostatnio strzał w 10!
Składniki:
- 1 młoda marchewka
- 1 kalarepa
- 1 batat
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki wody
- sok z 1/2 limonki
- ząbek czosnku
- świeża kolendra
- pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Warzywa obierz i umyj. Batata pokrój jak na frytki, kalarepę w plastry, marchewkę w ćwiartki.
- Warzywa ułóż na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz, aż zmiękną (ok. 20-30 minut, w zależności od grubości warzyw).
- W czasie pieczenia warzyw przygotuj sos. Wymieszaj tahini z wodą, sokiem z limonki, posiekanym czosnkiem i dopraw pieprzem.
- Warzywa pieczone podawaj z sosem z pasty z tahini, posypane obficie kolendrą.
1 Response
Patyska says:
O mamo, tego mi było trzeba!