placuszki z serka wiejskiego

Te placuszki są pyszne. Są puszyste, nie ociekające tłuszczem i nie smakujące proszkiem do pieczenia. A to dlatego, że są smażone na suchej patelni (do ciasta daje się nieco oleju), a zamiast proszku do pieczenia dodane ubite białko zapewnia im puszystość. Takie drobiazgi, a smak zupełnie inny. Serek wiejski nie jest wyczuwalny w smaku, a dzięki niemu placuszki są pożywne. Placuszki z serka wiejskiego są smaczne również na zimno, więc śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie w szkole lub w pracy.

placuszki z serka wiejskiego

Składniki (6 sztuk):

  • 1 serek wiejski  wraz ze śmietanką(220g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ksylitolu (jeśli używacie cukru, dajcie cukier)
  • 1 łyżeczka oleju
  • owoce (dałam 1 kiwi i kilka malin z zamrażarki)
  • ksylitol lub cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ubij mikserem białko z ksylitolem (lub cukrem).
  2. Pozostałe składniki (żółtko, serek (z granulkami, nie rozdrabniaj ich), mąka, olej) wymieszaj łyżką.
  3. Do pozostałych składników dodaj ubite białko i wymieszaj.
  4. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładaj łyżką masę i smaż z obu stron do zarumienienia.
  5. Placuszki z serka wiejskiego podawaj z cukrem pudrem lub/i owocami.

placuszki z serka wiejskiego

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. Wezom says:

    Bardzo ładnie to wygląda, a jeśli ładnie wygląda to i pewnie ładnie smakuje.
    Fajny pomysł w sumie nigdy takich placuszków nie robiłam, ale mając ten przepis to szkoda byłoby nie zrobić.
    Pozdrowionka :)