
Te szafranowe buÅ‚eczki chodziÅ‚o za mnÄ… od dawna, ale ciÄ…gle coÅ› stawaÅ‚o mi na drodze, aby je upiec. W szwedzkiej tradycji sÄ… one pieczone na 13 grudnia na dzieÅ„ Å›w. Åucji. Kolorem jednak bardziej pasujÄ… do Wielkanocy, sÄ… promienne, iÅ›cie wiosenne :) Gdy zobaczyÅ‚am przepis na nie w książce „Wszystkie smaki Skandynawii” (warto czasem siÄ™gać ponownie do książek ;)) wiedziaÅ‚am, że mogÄ™ zaufać autorowi – Clausowi Meyerowi, współzaÅ‚ożycielowi Nomy. SkÅ‚adniki miaÅ‚am wszystkie w domu (poza rodzynkami, dlatego użyÅ‚am jagód goji), wiÄ™c nie miaÅ‚am już pretekstu do wymówek ;)
Szafranowe bułeczki lussekatter są puszyste, o intensywnie żółtym kolorze. Najlepsze tego samego dnia, choć drugiego też były smaczne (posmarowane masłem). Trzeciego już nie doczekały ;) Zrobiłam z połowy porcji (i taki przepis Wam podaję) i zmniejszyłam dwukrotnie ilość szafranu (szafran wysusza ciasto), a i tak bułeczki miały bardzo intensywny kolor.
Składniki (na 12-13 sztuk):
- 0,25g szafranu (nitek lub proszku)
- 200ml letniego mleka
- 25g drożdży
- 450g mÄ…ki
- 1 jajko
- 50g rozpuszczonego, ostudzonego masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
- Szafran utrzyj w moździerzu, chyba, że masz w proszku (taki przywiozłam z Grecji, pakowany w pojedyncze torebeczki o wadze 0,25g), to ten krok możesz pominąć.
- W mleku rozpuść drożdże, szafran, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto przez ok. 6-10 minut (można mikserem, hakiem do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję, być miękkie, lekko lepkie. Nie dosypujcie więcej mąki, bo bułeczki będą suche.
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Ciasto podziel na 12 części. Z każdej formuj waÅ‚ek i zawijaj buÅ‚eczki w ksztaÅ‚t ciast ciasnej litery „s”. Możesz powtykać rodzynki lub żurawinÄ™ (z braku takowych użyÅ‚am jagód goji). Zostaw do wyroÅ›niÄ™cia na ok.30 minut.
- Wierzch bułeczek posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Piecz szafranowe bułeczki w 200 stopniach przez ok. 10-12 minut.
- Szafranowe bułeczki wystudź na kratce i jedz jeszcze lekko ciepłe.
Jeśli zostaną Wam bułeczki (u mnie niestety nie ma takiej możliwości ;)) i lekko już podeschną (np. na trzeci dzień), wykorzystajcie je do puddingu:
4 komentarze
iza says:
pięknie wyglądają
Kaśka says:
Zachęcają swoim wyglądem do spróbowania :)
Pingback: Kuchnia szwedzka - zestawienie przepisów - Księga smaku
Pingback: Lucian päivä, czyli DzieÅ„ ÅšwiÄ™tej Åucji. – Laiva Blog