Pudding chia z masłem orzechowym zjadam na śniadanie. Wstaję, gdy za oknem wciąż ciemno i zanim porządnie obudzi mnie kawa sącząca się z ekspresu, dodaję sobie potrzebnej o poranku mocy nasionami. Wypełniony po brzegi słoiczek wyciągam z lodówki, bo ziarna potrzebowały chłodu i czasu do nasiąknięcia. Najlepiej więc śniadanie przygotować zaraz po kolacji. I o świecie nie tracić cennego czasu. 

Mój pudding dosłodziłam musem z suszonych śliwek i bananów. I muszę pilnować swojej porcji, bo wokół mam chętnych do degustacji.

Składniki:

  • 4 Å‚yżki nasion chia
  • szklanka mleka sojowego
  • pół szklanki wody
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a orzechowego
  • pół szlanki suszonych Å›liwek
  • 2 dojrzaÅ‚e banany
  • Å‚yżeczka cynamonu

Nasiona opÅ‚ukać w wodzie, przeÅ‚ożyć do sÅ‚oika lub garnka i zalać mlekiem oraz wodÄ…. Wymieszać i wstawić do lodówki, by napÄ™czniaÅ‚y – na co najmniej 2 godziny. W drugim naczyniu zmiksować banany ze Å›liwkami i cynamonem. Krem schÅ‚odzić. Na dnie miseczki lub szklanki wyÅ‚ożyć Å‚yżkÄ™ kremu Å›liwkowego, na nim uÅ‚ożyć 2 Å‚yżki napÄ™czniaÅ‚ych nasion chia. Na wierzch dać nieco masÅ‚a orzechowego. Gotowy pudding przechowywać w lodówce.

 


ÅšniadaniaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    2 komentarze