
Pudding chia z masÅ‚em orzechowym zjadam na Å›niadanie. WstajÄ™, gdy za oknem wciąż ciemno i zanim porzÄ…dnie obudzi mnie kawa sÄ…czÄ…ca siÄ™ z ekspresu, dodajÄ™ sobie potrzebnej o poranku mocy nasionami. WypeÅ‚niony po brzegi sÅ‚oiczek wyciÄ…gam z lodówki, bo ziarna potrzebowaÅ‚y chÅ‚odu i czasu do nasiÄ…kniÄ™cia. Najlepiej wiÄ™c Å›niadanie przygotować zaraz po kolacji. I o Å›wiecie nie tracić cennego czasu.Â
Mój pudding dosłodziłam musem z suszonych śliwek i bananów. I muszę pilnować swojej porcji, bo wokół mam chętnych do degustacji.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia
- szklanka mleka sojowego
- pół szklanki wody
- 3 łyżki masła orzechowego
- pół szlanki suszonych śliwek
- 2 dojrzałe banany
- łyżeczka cynamonu
Nasiona opÅ‚ukać w wodzie, przeÅ‚ożyć do sÅ‚oika lub garnka i zalać mlekiem oraz wodÄ…. Wymieszać i wstawić do lodówki, by napÄ™czniaÅ‚y – na co najmniej 2 godziny. W drugim naczyniu zmiksować banany ze Å›liwkami i cynamonem. Krem schÅ‚odzić. Na dnie miseczki lub szklanki wyÅ‚ożyć Å‚yżkÄ™ kremu Å›liwkowego, na nim uÅ‚ożyć 2 Å‚yżki napÄ™czniaÅ‚ych nasion chia. Na wierzch dać nieco masÅ‚a orzechowego. Gotowy pudding przechowywać w lodówce.
2 komentarze
Marta says:
Ale apetycznie wyglÄ…da <3
Catering Zielona Góra says:
Oszalałem na punkcie chia. Jutro zaserwuje taki deserek całej rodzince po obiadku :)