Brakuje mi soczystych warzyw jesienią, jednak pokornie, zgodnie z kalendarzem, wykorzystuję w kuchni, to co natura ma do zaoferowania. Zamiast słodkich malinowych pomidorów wrzucam do sałatki brokuły  i kalafior. Różyczki tak różne kolorystycznie tworzą atrakcyjną dla oka kompozycję i przede wszystkim dodają  pożądanej o tej porze roku energii. Wracam do tej sałatki z przyjemnością i traktuję ją często jako danie główne. Warzywa sycą na długo, muśnięte jogurtem i płatkami migdałów smakują wybornie, więc gdy już przygotuję kalafior i brokuły w tej wersji, zastanawiam się, dlaczego tak rzadko:)

sałatka z brokułów i kalafiora

Warzywa w tej sałatce, dzięki temu, że są zaledwie sparzone albo ugotowane na parze oddają wszystko, co mają w sobie najlepszego. Czuć ich prawdziwy smak, barbarzyństwem byłoby sponiewieranie go niepotrzebnymi dodatkami, takimi, jak sól. Przepis ten polecamy więc śmiało  w akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Słona wystarczająco jest feta, wyrazu dodaje warzywom czosnek, jogurt aksamitnie to wszystko łączy, słodkie migdały są delikatną kropką nad i, na sól miejsca nie ma absolutnie. Sól zresztą wszystko, by popsuła, zdominowała charakter i warzyw i niewinnej bazylii. Bez niej spróbujcie odkryć zupełnie inny wymiar smakowej przyjemności. A gdy będzie Wam mało zerknijcie na inne nasze przepisy z    akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli.

sałatka z brokuła i kalafiora

 

Składniki:

  • główka ( niezbyt duża) brokuła
  • główka niewielkiego kalafiora
  • ser feta
  • ząbek czosnku
  • duży jogurt naturalny
  • garść świeżej bazylii albo tymianku
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych

Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, w garnku zagotować wodę, wrzucić najpierw kalafior i gotować około 5 minut. Odcedzić, do wody wsypać brokuły, gotować 3-4 minuty, tylko tak, by brokuły się sparzyły.(Można także ugotować je na parze)  Warzywa odcedzić. Przestudzić. Zimne przełożyć do miski, brokuły i kalafior wymieszać. Czosnek rozdrobnić, zioła posiekać, ser pokroić, dodać jogurt i wymieszać sos. Sosem zalać warzywa. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.   Posypać nimi sałatkę. Podawać z grzanką.

sałatka z brokułów i kalafiora

sałatka z brokułów i kalafiora

 


Dania główneGotujmy zdrowo - mniej soliPolecamyPrzepisySałatki
Author: Sylwia

Get Connected