
W Ameryce PoÅ‚udniowej  ananas to nana, co oznacza zapach. To okreÅ›lenie idealnie pasuje do tej saÅ‚atki. Jest niezwykle aromatyczna i fantastyczna na upalne dni. Lekka, orzeźwiajÄ…ca nutÄ… limonki kompozycja tego, co w kuchni najzdrowsze. Można jeść jÄ…Â bez ograniczeÅ„, bo ananas ma niewiele kalorii, za to dużo przydatnej witaminy C. Ja tÄ™ saÅ‚atkÄ™ podpatrzyÅ‚am u kolegi i z przyjemnoÅ›ciÄ… zaczęłam serwować swoim goÅ›ciom. Powstaje w ciÄ…gu kilku minut. Ten, kto ma sÅ‚abość do kolendry, bÄ™dzie zachwycony. Cudownie równoważy sÅ‚odycz ananasa. Ananas od kilkunastu lat dostÄ™pny jest w Polsce na każdym targowisku i tam polecam go kupować – nie w hipermarketach, a w XVIII wieku byÅ‚ nawet uprawiany w ogrodach Frascati StanisÅ‚awa Augusta Poniatowskiego.
Składniki:
- ananas
- awokado
- świeża kolendra
- limonka
- pestki słonecznika
Ananasa i awokado obrać i pokroić w kostkÄ™. Pestki sÅ‚onecznika uprażyć na suchej patelni i zotawiać do ostygniÄ™cia. KolendrÄ™ drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać i dodać soku wyciÅ›niÄ™tego z limonki. JeÅ›li jest czas – schÅ‚odzić w lodówce, żeby wszystkie skÅ‚adniki siÄ™ przemieszaÅ‚y. Åšwietnie pasuje do drobiu.
5 komentarzy
Anna Walendowska says:
w końcu! już miałam pisać do Ciebie po ten właśnie przepis!
Anna Walendowska says:
może być cytryna? ewentualnie?
sylwia says:
może być
Karola says:
a ananas musi być swieży?
sylwia says:
Nie musi. Chociaż lepszy jest świeży.