Szukacie przepisu na Å›wiÄ…teczny  deserowy sukces? Już go macie:) Tort bezowy. Wzbudza zachwyt za każdym razem, mnie znikajÄ…ce kolejne kawaÅ‚ki napawajÄ… dumÄ…, a degustujÄ…cy wciąż pytajÄ…, jak  powstaje takie cudo. Sekret tkwi w szczególe – dobrego ubicia piany i kontroli przy pieczeniu. Potem już można improwizować:) OdkÄ…d tradycyjny tort dacquoise wzbogaciÅ‚am pomaraÅ„czami i granatami, szukaÅ‚am pomysÅ‚u na kolejne ciekawe połączenia. MiaÅ‚o być lekko i zwiewnie, w sam raz na wiosnÄ™ i wielkanocny stół. PostawiÅ‚am wiÄ™c smak, który Å›wietnie siÄ™ sprawdza w drinku czy tradycyjnym cieÅ›cie. Ananasa i kokosa.

tort bezowy pinacolada

Zamiast ciężkiej Å›mietany bazÄ… kremu jest mleczko kokosowe. IntensywnoÅ›ci dodajÄ… mu wiórki, likier i miÄ™ta anansowa. Przy torcie jest sporo pracy, bo trzeba zrobić dwie masy, ale efekt wart poÅ›wiÄ™cenia. JeÅ›li lubicie pina coladÄ™ – zakochacie siÄ™ w tym torcie:)

tort bezowy pinacoladaBlaty możecie upiec pod koniec tygodnia, w sobotę zrobić krem, a w niedzielę czy poniedziałek tort jedynie przełożyć, tuż przed podaniem.

Spody bezowe (2 sztuki):

  • 6- 8  biaÅ‚ek – w zależnoÅ›ci od wielkoÅ›ci jajek
  • 300 g cukru drobnego
  • 2 Å‚yżeczki mÄ…ki ziemniaczanej
  • 2 Å‚yżeczki winnego octu lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Z biaÅ‚ek i soli ubić pianÄ™, gdy bÄ™dzie lÅ›niÄ…ca i zwarta, zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać cukier, Å‚yżka po Å‚yżce, tak by za każdym razem mógÅ‚ siÄ™ wmiksować do biaÅ‚ek. Potem wsypać mÄ…kÄ™ i delikatnie ubijać dalej minutÄ™. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny, ponownie Å‚agodnie przemieszać, tylko do połączenia skÅ‚adników. BiaÅ‚kowÄ… masÄ™ podzielić na dwie części. Z każdej na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia uformować okoÅ‚o 22 centymetrowy okrÄ…g. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec  5 minut, potem zmniejszyć temperaturÄ™ do 110 i piec, a w zasadzie suszyć –  1,5 godziny.   Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do ostygniÄ™cia. BezÄ™ trzeba kontrolować, sprawdzać, czy siÄ™ nie przypieka za bardzo od góry albo doÅ‚u (wtedy wyłączyć ogrzewanie na chwilÄ™ od doÅ‚u- czy góry albo zmienić blaty) Ja piekÄ™ z termoobiegiem.

Krem ananasowy

  • 1 ananas – może być z puszki (wtedy puszka co najmniej 300 ml)
  • 2 Å‚yżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 Å‚yżki likieru kokosowego
  • garść Å›wieżej miÄ™ty ananasowej – jeÅ›li nie macie, użyjcie zwykÅ‚ej

Ananasa obrać i pokroić w kostkę( pół szklanki zostawić do dekoracji) Jeśli ananas jest z puszki, odsączyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około pół godziny do zgęstnięcia. Potem dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać posiekaną miętę.

Krem kokosowy:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 Å‚yżki cukru pudru
  • 3 Å‚yżki likieru kokosowego

Do dekoracji wiórki lub płatki kokosowe

Mleko przelać do garnka, dodać cukier i likier kokosowy. Gotować na małym ogniu przez około pół godziny, pod uchyloną pokrywką. Co jakiś czas przemieszać masę. Gorący, zredukowany o 1/3 krem wlać do serka mascarpone i delikatnie zmiksować przez około minutę, tak by nie rozrzedzić masy.

Obie masy przed nałożeniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Na upieczony spód bezowy wyłożyć łyżkę kremu anansowego, na niego kokosowy, potem ananasa w kostkach i ponownie odrobinę kremu anansowego. Przykryć drugim blatem, na którego wierzchu znowu wyłożyć krem kokosowy i udekorować świeżym ananasem miętą lub wiórkami kokosa.

tort bezowy pinacolada

Tort można schłodzić w lodówce.

tort bezowy pinacolada

Przypominam raz jeszcze: blaty bezowe można upiec wcześniej. Jeśli pieczecie oba na jednej blaszce, róbcie to bez termoobiegu, tylko z funkcją góra-dół. Jeśli umieścicie je na dwóch poziomach, wtedy koniecznie włączcie termoobieg. Bezę w trakcie pieczenia najlepiej oglądać jedynie przez szybę, otwieranie piekarnika powoduje, że opada.


CiastaPrzepisyWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Michał says:

    Połączenie ananasa i kokosu to bajka, uwielbiam je. Ciasto prezentuje się naprawdę pysznie. Dobrze, że jestem po śniadaniu bo inaczej bym coś słodkiego musiał teraz zjeść :)

  2. kolett says:

    Nie rozumiem tej części:

    „JeÅ›li ananas jest z puszki, odsÄ…czyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem”

    Mam miksować ananasa z cukrem i likierem czy zmiksować cukier z likierem i wówczas dodać ananasa?

    • Sylwia says:

      Mój skrót myślowy rzeczywiście jest nieprecyzyjny, tak więc jaśniej: ananasa (odsączonego lub świeżego) miksujemy z cukrem i likierem.