
Szukacie przepisu na Å›wiÄ…teczny  deserowy sukces? Już go macie:) Tort bezowy. Wzbudza zachwyt za każdym razem, mnie znikajÄ…ce kolejne kawaÅ‚ki napawajÄ… dumÄ…, a degustujÄ…cy wciąż pytajÄ…, jak  powstaje takie cudo. Sekret tkwi w szczególe – dobrego ubicia piany i kontroli przy pieczeniu. Potem już można improwizować:) OdkÄ…d tradycyjny tort dacquoise wzbogaciÅ‚am pomaraÅ„czami i granatami, szukaÅ‚am pomysÅ‚u na kolejne ciekawe połączenia. MiaÅ‚o być lekko i zwiewnie, w sam raz na wiosnÄ™ i wielkanocny stół. PostawiÅ‚am wiÄ™c smak, który Å›wietnie siÄ™ sprawdza w drinku czy tradycyjnym cieÅ›cie. Ananasa i kokosa.
Zamiast ciężkiej Å›mietany bazÄ… kremu jest mleczko kokosowe. IntensywnoÅ›ci dodajÄ… mu wiórki, likier i miÄ™ta anansowa. Przy torcie jest sporo pracy, bo trzeba zrobić dwie masy, ale efekt wart poÅ›wiÄ™cenia. JeÅ›li lubicie pina coladÄ™ – zakochacie siÄ™ w tym torcie:)
Blaty możecie upiec pod koniec tygodnia, w sobotę zrobić krem, a w niedzielę czy poniedziałek tort jedynie przełożyć, tuż przed podaniem.
Spody bezowe (2 sztuki):
- 6- 8  białek – w zależności od wielkości jajek
- 300 g cukru drobnego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki winnego octu lub soku z cytryny
- szczypta soli
Z biaÅ‚ek i soli ubić pianÄ™, gdy bÄ™dzie lÅ›niÄ…ca i zwarta, zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać cukier, Å‚yżka po Å‚yżce, tak by za każdym razem mógÅ‚ siÄ™ wmiksować do biaÅ‚ek. Potem wsypać mÄ…kÄ™ i delikatnie ubijać dalej minutÄ™. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny, ponownie Å‚agodnie przemieszać, tylko do połączenia skÅ‚adników. BiaÅ‚kowÄ… masÄ™ podzielić na dwie części. Z każdej na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia uformować okoÅ‚o 22 centymetrowy okrÄ…g. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec 5 minut, potem zmniejszyć temperaturÄ™ do 110 i piec, a w zasadzie suszyć –  1,5 godziny.   Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do ostygniÄ™cia. BezÄ™ trzeba kontrolować, sprawdzać, czy siÄ™ nie przypieka za bardzo od góry albo doÅ‚u (wtedy wyłączyć ogrzewanie na chwilÄ™ od doÅ‚u- czy góry albo zmienić blaty) Ja piekÄ™ z termoobiegiem.
Krem ananasowy
- 1 ananas – może być z puszki (wtedy puszka co najmniej 300 ml)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego
- garść Å›wieżej miÄ™ty ananasowej – jeÅ›li nie macie, użyjcie zwykÅ‚ej
Ananasa obrać i pokroić w kostkę( pół szklanki zostawić do dekoracji) Jeśli ananas jest z puszki, odsączyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około pół godziny do zgęstnięcia. Potem dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać posiekaną miętę.
Krem kokosowy:
- 200Â ml mleka kokosowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego
Do dekoracji wiórki lub płatki kokosowe
Mleko przelać do garnka, dodać cukier i likier kokosowy. Gotować na małym ogniu przez około pół godziny, pod uchyloną pokrywką. Co jakiś czas przemieszać masę. Gorący, zredukowany o 1/3 krem wlać do serka mascarpone i delikatnie zmiksować przez około minutę, tak by nie rozrzedzić masy.
Obie masy przed nałożeniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Na upieczony spód bezowy wyłożyć łyżkę kremu anansowego, na niego kokosowy, potem ananasa w kostkach i ponownie odrobinę kremu anansowego. Przykryć drugim blatem, na którego wierzchu znowu wyłożyć krem kokosowy i udekorować świeżym ananasem miętą lub wiórkami kokosa.
Tort można schłodzić w lodówce.
Przypominam raz jeszcze: blaty bezowe można upiec wcześniej. Jeśli pieczecie oba na jednej blaszce, róbcie to bez termoobiegu, tylko z funkcją góra-dół. Jeśli umieścicie je na dwóch poziomach, wtedy koniecznie włączcie termoobieg. Bezę w trakcie pieczenia najlepiej oglądać jedynie przez szybę, otwieranie piekarnika powoduje, że opada.
4 komentarze
Michał says:
Połączenie ananasa i kokosu to bajka, uwielbiam je. Ciasto prezentuje się naprawdę pysznie. Dobrze, że jestem po śniadaniu bo inaczej bym coś słodkiego musiał teraz zjeść :)
kolett says:
Nie rozumiem tej części:
„JeÅ›li ananas jest z puszki, odsÄ…czyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem”
Mam miksować ananasa z cukrem i likierem czy zmiksować cukier z likierem i wówczas dodać ananasa?
Sylwia says:
Mój skrót myślowy rzeczywiście jest nieprecyzyjny, tak więc jaśniej: ananasa (odsączonego lub świeżego) miksujemy z cukrem i likierem.
dana says:
wyglada smakowicie-juz sie biore za robienie tortu