Szukacie przepisu na świąteczny  deserowy sukces? Już go macie:) Tort bezowy. Wzbudza zachwyt za każdym razem, mnie znikające kolejne kawałki napawają dumą, a degustujący wciąż pytają, jak  powstaje takie cudo. Sekret tkwi w szczególe – dobrego ubicia piany i kontroli przy pieczeniu. Potem już można improwizować:) Odkąd tradycyjny tort dacquoise wzbogaciłam pomarańczami i granatami, szukałam pomysłu na kolejne ciekawe połączenia. Miało być lekko i zwiewnie, w sam raz na wiosnę i wielkanocny stół. Postawiłam więc smak, który świetnie się sprawdza w drinku czy tradycyjnym cieście. Ananasa i kokosa.

tort bezowy pinacolada

Zamiast ciężkiej śmietany bazą kremu jest mleczko kokosowe. Intensywności dodają mu wiórki, likier i mięta anansowa. Przy torcie jest sporo pracy, bo trzeba zrobić dwie masy, ale efekt wart poświęcenia. Jeśli lubicie pina coladę – zakochacie się w tym torcie:)

tort bezowy pinacoladaBlaty możecie upiec pod koniec tygodnia, w sobotę zrobić krem, a w niedzielę czy poniedziałek tort jedynie przełożyć, tuż przed podaniem.

Spody bezowe (2 sztuki):

  • 6- 8  białek – w zależności od wielkości jajek
  • 300 g cukru drobnego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Z białek i soli ubić pianę, gdy będzie lśniąca i zwarta, zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać cukier, łyżka po łyżce, tak by za każdym razem mógł się wmiksować do białek. Potem wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet lub sok z cytryny, ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę podzielić na dwie części. Z każdej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować około 22 centymetrowy okrąg. Wstawić do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, piec  5 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 110 i piec, a w zasadzie suszyć –  1,5 godziny.   Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Bezę trzeba kontrolować, sprawdzać, czy się nie przypieka za bardzo od góry albo dołu (wtedy wyłączyć ogrzewanie na chwilę od dołu- czy góry albo zmienić blaty) Ja piekę z termoobiegiem.

Krem ananasowy

  • 1 ananas – może być z puszki (wtedy puszka co najmniej 300 ml)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • garść świeżej mięty ananasowej – jeśli nie macie, użyjcie zwykłej

Ananasa obrać i pokroić w kostkę( pół szklanki zostawić do dekoracji) Jeśli ananas jest z puszki, odsączyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem. Przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około pół godziny do zgęstnięcia. Potem dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zostawić do wystudzenia. Do zimnej masy dodać posiekaną miętę.

Krem kokosowy:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego

Do dekoracji wiórki lub płatki kokosowe

Mleko przelać do garnka, dodać cukier i likier kokosowy. Gotować na małym ogniu przez około pół godziny, pod uchyloną pokrywką. Co jakiś czas przemieszać masę. Gorący, zredukowany o 1/3 krem wlać do serka mascarpone i delikatnie zmiksować przez około minutę, tak by nie rozrzedzić masy.

Obie masy przed nałożeniem najlepiej schłodzić w lodówce.

Na upieczony spód bezowy wyłożyć łyżkę kremu anansowego, na niego kokosowy, potem ananasa w kostkach i ponownie odrobinę kremu anansowego. Przykryć drugim blatem, na którego wierzchu znowu wyłożyć krem kokosowy i udekorować świeżym ananasem miętą lub wiórkami kokosa.

tort bezowy pinacolada

Tort można schłodzić w lodówce.

tort bezowy pinacolada

Przypominam raz jeszcze: blaty bezowe można upiec wcześniej. Jeśli pieczecie oba na jednej blaszce, róbcie to bez termoobiegu, tylko z funkcją góra-dół. Jeśli umieścicie je na dwóch poziomach, wtedy koniecznie włączcie termoobieg. Bezę w trakcie pieczenia najlepiej oglądać jedynie przez szybę, otwieranie piekarnika powoduje, że opada.


CiastaPrzepisyWielkanoc
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Michał says:

    Połączenie ananasa i kokosu to bajka, uwielbiam je. Ciasto prezentuje się naprawdę pysznie. Dobrze, że jestem po śniadaniu bo inaczej bym coś słodkiego musiał teraz zjeść :)

  2. kolett says:

    Nie rozumiem tej części:

    „Jeśli ananas jest z puszki, odsączyć go. Pozostałą część zmiksować z cukrem, likierem”

    Mam miksować ananasa z cukrem i likierem czy zmiksować cukier z likierem i wówczas dodać ananasa?

    • Sylwia says:

      Mój skrót myślowy rzeczywiście jest nieprecyzyjny, tak więc jaśniej: ananasa (odsączonego lub świeżego) miksujemy z cukrem i likierem.