Też czasem tak macie, że potrzebujecie słodkiego w tej chwili? Mnie często dopada taka myśl i wówczas idę po ratunek do kuchni zrobić coś na szybko, bowiem nie jem gotowych słodyczy. Zwykle na półce w lodówce mam ciasto francuskie, które czeka do zużycia w razie nagłej potrzeby. Przede wszystkim nie trzeba nic miksować, przygotowanie czegoś słodkiego trwa chwilę. I oto chodzi w takich momentach.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • świeża żurawina (18 sztuk)
  • ciasto francuskie
  • cukier

Jabłka obrać, wydrążyć nasienie i przekroić na pół. Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Na każdy kawałek ciasta układać połowę jabłka, wtykając wcześniej po 3 żurawiny w dziurę po wydrążonym środku jabłka. Wierzch posypać cukrem. Można również dać cynamon, ale ja wolę zdecydowanie bez.

Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku, aż ciasto lekko się zarumieni, a jabłko będzie miękkie (15-20 minut).

jabłka w cieście francuskim

jabłka w cieście francuskim

jabłka w cieście francuskim

żurawina

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected