Niedawno powiększyłam swoją kulinarną biblioteczkę o 5 nowych pozycji. Przeglądając „30 minut w kuchni” Jamiego Olivera od razu zwróciłam uwagę na przepis na tartaletki pomarańczowe, przede wszystkim na nieco inne wykorzystania ciasta francuskiego.Połączenie pomarańczy i cynamonu to świetna kompozycja, która sprawiła, że niezwłocznie postanowiłam ja wypróbować. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę – tartaletki pomarańczowe przygotowuje się szybko a efekt końcowy jest wyborny.
Składniki:
- opakowanie francuskiego ciasta
- cynamon
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka (dałam 3 żółtka)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 pomarańcze
- 8 łyżek cukru
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cynamonem. Zwinąć wzdłuż długiego boku i pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek umieścić pionowo w wgłębieniu formy na muffinki. Ugnieść palcami tak, aby powstały miseczki. Blachę włożyć na górną półkę w piekarniku i piec ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
Śmietanę wymieszać z jajkami, ekstraktem waniliowym, 2 łyżkami cukru i skórką otartą z dwóch pomarańczy.
Wyciągnąć formę z piekarnika i za pomocą łyżeczki przygnieść ciasto, aby było miejsce na nadzienie. Wgłębienia wypełnić śmietankową masą i zapiekać przez kolejne 8-10 minut.
Do rondelka wycisnąć sok z 2 pomarańczy i dodać 8 łyżek cukru. Całość wymieszać i zagrzać, aż płyn nieco odparuje.
Tartaletki polać pomarańczowym karmelem i zostawić do lekkiego zastygnięcia. Pozostałym sosem karmelowym można polać tartaletki pomarańczowe tuż przed podaniem.
1 Response
asieja says:
z zaciekawieniem przeczytałam cały przepis i bardzo mi się podobają te słoneczne tartaletki.