Kolejna propozycja z rabarbarem. Bułeczki świetnie smakują z mlekiem, są rownież idealne do zabrania na piknik. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są nieduże, poręczne, wystarczy tylko oderwać kawałek by mieć porcję dla siebie.
Składniki
- 100 ml letniego mleka
- 15g świeżych drożdży
- 320g mąki
- 50g masła
- 1 jajko
- 80g cukru
- otarta skórka z połowy cytryny
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- 100g rabarbaru
- 1 żółtko
- 1 łyżka słodkiej śmietanki
Drożdże rozpuścić w mleku.
Mąkę wymieszać z cukrem, zrobić wgłębienie, dać pokrojone w kawałki masło, rozpuszconej drożdże oraz rozkłócone jajko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, dodając otarte skórki – ciasto można wyrobić mikserem.
Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki i wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Z ciasta uformować 15 kulek wielkości śliwki i umieścić dość luźno w nasmarowanej masłem formie. Zotawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wierzch bułeczek posmarować wymieszanym ze śmietanką żółtkiem. Piec ok. 25 minut.
Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem
Przepis zaczerpnięty z blogu Bei
9 komentarzy
mojetworyprzetwory says:
Piękne i pyszne! Śliczne zdjęcia!
karmel-itka says:
sezon na rabarba i Ty rozpoczęłaś, jak widzę. apetycznie i słodko ;] wspaniałe, drożdżowe bułeczki. ach! i jeszcze ten kwaskowaty rabarbar skryty w puchatym wnętrzu.
Jak u Ma-gdy says:
lubię to! :)
DarkANGELika says:
Jakie puchate z kwaśnym rabarbarem ;) Jestem ciekawa smaku;)
Maggie says:
Piekne zdjecia i piekne, rumiane buleczki!
hania-kasia says:
Prezentują się ciekawie i intrygująco.
bistro mama says:
cudowne :) zapisuję na listę „do zrobienia” :)
Agata says:
Ja ponownie je robię, tym razem ciasto włożyłam do lodówki na noc. Rano wstanę, wstawię je do piekarnika nastawionego na 50 stopni do wyrośnięcia, uformuję bułeczki i upiekę. Zapakuję i wezmę na piknik (oby tylko burzy nie było, jak będzie, to po prostu zawiozę ciepłe bułeczki do przyjaciół).
Mama Alergika says:
Patrząc na Twoje bułeczki od razu zabrałabym się do pieczenia:) Po powrocie z długiego weekendu też zrobię z rabarbarem. Wyglądają smakowicie