rabarbar

Kolejna propozycja z rabarbarem. Bułeczki świetnie smakują z mlekiem, są rownież idealne do zabrania na piknik. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są nieduże, poręczne, wystarczy tylko oderwać kawałek by mieć porcję dla siebie.

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Składniki

  • 100 ml letniego mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 320g mąki
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 100g rabarbaru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
Drożdże rozpuścić w mleku.
Mąkę wymieszać z cukrem, zrobić wgłębienie, dać pokrojone w kawałki masło, rozpuszconej drożdże oraz rozkłócone jajko.  Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, dodając otarte skórki – ciasto można wyrobić mikserem.
Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki i wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Z ciasta uformować 15 kulek wielkości śliwki i umieścić dość luźno w nasmarowanej masłem formie. Zotawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wierzch bułeczek posmarować wymieszanym ze śmietanką żółtkiem. Piec ok. 25 minut.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

rabarbar

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Przepis zaczerpnięty z blogu Bei


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. karmel-itka says:

    sezon na rabarba i Ty rozpoczęłaś, jak widzę. apetycznie i słodko ;] wspaniałe, drożdżowe bułeczki. ach! i jeszcze ten kwaskowaty rabarbar skryty w puchatym wnętrzu.

    • Agata says:

      Ja ponownie je robię, tym razem ciasto włożyłam do lodówki na noc. Rano wstanę, wstawię je do piekarnika nastawionego na 50 stopni do wyrośnięcia, uformuję bułeczki i upiekę. Zapakuję i wezmę na piknik (oby tylko burzy nie było, jak będzie, to po prostu zawiozę ciepłe bułeczki do przyjaciół).