rabarbar

Kolejna propozycja z rabarbarem. Bułeczki świetnie smakują z mlekiem, są rownież idealne do zabrania na piknik. Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są nieduże, poręczne, wystarczy tylko oderwać kawałek by mieć porcję dla siebie.

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Składniki

  • 100 ml letniego mleka
  • 15g Å›wieżych drożdży
  • 320g mÄ…ki
  • 50g masÅ‚a
  • 1 jajko
  • 80g cukru
  • otarta skórka z poÅ‚owy cytryny
  • otarta skórka z poÅ‚owy pomaraÅ„czy
  • 100g rabarbaru
  • 1 żółtko
  • 1 Å‚yżka sÅ‚odkiej Å›mietanki
Drożdże rozpuścić w mleku.
MÄ…kÄ™ wymieszać z cukrem, zrobić wgÅ‚Ä™bienie, dać pokrojone w kawaÅ‚ki masÅ‚o, rozpuszconej drożdże oraz rozkłócone jajko.  Wyrobić gÅ‚adkie i elastyczne ciasto, dodajÄ…c otarte skórki – ciasto można wyrobić mikserem.
Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki i wymieszać z odrobiną mąki. Dodać do ciasta i zostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Z ciasta uformować 15 kulek wielkości śliwki i umieścić dość luźno w nasmarowanej masłem formie. Zotawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wierzch bułeczek posmarować wymieszanym ze śmietanką żółtkiem. Piec ok. 25 minut.

Zobacz pozostałe przepisy z rabarbarem

rabarbar

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem

Przepis zaczerpnięty z blogu Bei


Ciasta
Author: Agata

Get Connected

    9 komentarzy

  1. karmel-itka says:

    sezon na rabarba i Ty rozpoczęłaś, jak widzę. apetycznie i słodko ;] wspaniałe, drożdżowe bułeczki. ach! i jeszcze ten kwaskowaty rabarbar skryty w puchatym wnętrzu.

    • Agata says:

      Ja ponownie je robię, tym razem ciasto włożyłam do lodówki na noc. Rano wstanę, wstawię je do piekarnika nastawionego na 50 stopni do wyrośnięcia, uformuję bułeczki i upiekę. Zapakuję i wezmę na piknik (oby tylko burzy nie było, jak będzie, to po prostu zawiozę ciepłe bułeczki do przyjaciół).

  2. Mama Alergika says:

    Patrząc na Twoje bułeczki od razu zabrałabym się do pieczenia:) Po powrocie z długiego weekendu też zrobię z rabarbarem. Wyglądają smakowicie