Surówka z kalafiora z miętą

Nieszczególnie przepadam za kalafiorem. Wyjątkiem jest kalafior jedzony na surowo :) Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to jest to! Mięta idealnie komponuje się z kalafiorem i zdecydowanie ożywia jego smak. Tą surówkę podałam do pieczonego kurczaka i na pewno podam ją również do innych mięs :)

Surówka z kalafiora z miętą

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mięty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub soku z cytryny)
  • sól, pieprz

Kalafiora opłucz i osusz. Różyczki pokrój w cienkie plasterki.

Jabłko umyj, osusz i pokrój w cienkie półplasterki. Nie obieraj skórki, szkoda pozbywać się cennego w niej błonnika :)

Miętę porwij na mniejsze kawałki.

Przygotuj sos: wymieszaj ocet z solą, dodaj oliwę (najlepiej sos zrobić w małym słoiku, wystarczy zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć).

Na półmisku ułóż plastry kalafiora i jabłek, posyp miętą i polej sosem.

Surówka z kalafiora z miętą

Przepis na podstawie magazynu Marthy Stewart „Everyday FOOD” – October 2012

Everyday FOOD Martha Stewart


PrzepisySałatki
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze

  1. magda says:

    poza tym ze ładnie wyglada to wielkie nic. i pełno tu takich przepisów. moze panie pownny sie bardzej fotografia zajac a nie gotowaniem. słabo