Babeczki - motyle

Przepis na babeczki-motylki to coś dla tych, co nie lubią zbyt długo przebywać w kuchni :) Wykonanie ich zajmuje pół godziny, a wyglądają nieco inaczej. Połączenie kwaskowatego dżemu ze śmietaną lub serkiem i cukrem pudrem to wyważona kompozycja smaku. Niby nic szczególnego, a znikają bardzo szybko :)

Babeczki - motyle

Składniki (na 12 sztuk):

  • 6 dag miękkiego masła
  •  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 75g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml mleka
  • ok. 3 łyżki dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki lub aronii)
  • 100 ml śmietany kremówki   (zamiast niej można dać mascarpone lub serek homogenizowany)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Masło utrzyj z cukrem mikserem, dodaj ekstrakt   z wanilii, jajka, mąkę, proszek do pieczenia,mleko i utrzyj na jednolitą masę.
  3. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij ciastem mniej więcej do połowy wysokości.
  4. Piecz ok. 20 minut. Wystudź babeczki na metalowej kratce.
  5. Ostrym nożem odetnij wierzch babeczek, ja staram się wyciąć stożek. Każdy wierzch przetnij wzdłuż na pół.
  6. Wgłębienia wypełnij dżemem, a następnie ubitą kremówką.
  7. Na wierzch daj połówki wyciętych czubków.
  8. Babeczki motylki posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem

 

Babeczki - motyle Babeczki - motyle

 

Babeczki - motyle

Przepis na babeczki motyle to zmodyfikowany przepis z książki „The Cake Stall” z serii „The Australian Women’s Weekly”


MuffinkiPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze