Przepis na babeczki-motylki to coś dla tych, co nie lubią zbyt długo przebywać w kuchni :) Wykonanie ich zajmuje pół godziny, a wyglądają nieco inaczej. Połączenie kwaskowatego dżemu ze śmietaną lub serkiem i cukrem pudrem to wyważona kompozycja smaku. Niby nic szczególnego, a znikają bardzo szybko :)
Składniki (na 12 sztuk):
- 6 dag miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 75g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 ml mleka
- ok. 3 łyżki dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki lub aronii)
- 100 ml śmietany kremówki (zamiast niej można dać mascarpone lub serek homogenizowany)
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni
- Masło utrzyj z cukrem mikserem, dodaj ekstrakt z wanilii, jajka, mąkę, proszek do pieczenia,mleko i utrzyj na jednolitą masę.
- Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij ciastem mniej więcej do połowy wysokości.
- Piecz ok. 20 minut. Wystudź babeczki na metalowej kratce.
- Ostrym nożem odetnij wierzch babeczek, ja staram się wyciąć stożek. Każdy wierzch przetnij wzdłuż na pół.
- Wgłębienia wypełnij dżemem, a następnie ubitą kremówką.
- Na wierzch daj połówki wyciętych czubków.
- Babeczki motylki posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem
Przepis na babeczki motyle to zmodyfikowany przepis z książki „The Cake Stall” z serii „The Australian Women’s Weekly”
4 komentarze
magda says:
jakie one piękne! :))
karmel-itka says:
są prześliczne!
nalesniki says:
one wyglądają jak aniołki
ankawell says:
„odlotowe” babeczki :)