Najprostszy chleb na zakwasie

Z tego przepisu upiekÅ‚am pierwszy raz chleb na zakwasie wiele lat temu. ZainspirowaÅ‚am siÄ™ wówczas przepisem mirabelki (w zeszycie do tej pory mam zapisany przepis jako „Chleb mirabelki”), który zmodyfikowaÅ‚am. Ten chleb na zakwasie ma chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™ i wilgotny Å›rodek, przez co jest bardzo sycÄ…cy i dÅ‚ugo zachowuje Å›wieżość. PiekÄ™ od razu dwa bochenki i jeden zwykle mam w zamrażarce „na czarnÄ… godzinÄ™” :)

Najprostszy chleb na zakwasie

Składniki (na 2 keksówki):

zaczyn (zostawiamy na noc)

  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka ciepÅ‚ej wody (najlepiej źródlanej, nie z kranu)
  •  2 szklanki mÄ…ki żytniej peÅ‚noziarnistej

ciasto właściwe:

  • zaczyn
  • 1,5 szklanki ciepÅ‚ej wody (najlepiej źródlanej, nie z kranu)
  • 1 Å‚yżka soli
  • 1 Å‚yżka fruktozy lub cukru
  • 1 Å‚yżka oliwy
  • 2 szklanki mÄ…ki orkiszowej
  • 2 szklanki mÄ…ki pszennej peÅ‚noziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na zaczyn. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na noc w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera)
  2. Rano dodaj do miski pozostałe składniki i ucieraj całość mikserem przez około 10 minut.
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.
  4. Keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przelej do nich ciasto (będzie sięgać 1/2-2/3 wysokości foremki). Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. W ostatniej fazie zdejmij folię bowiem ciasto mocno wyrośnie i się przyklei do niej :)
  5. Wstaw ciasto do zimnego piekarnika i nastaw go na 200 stopni. Piecz przez godzinÄ™.
  6. W międzyczasie, gdy temperatura osiągnie 200 stopni spryskaj piekarnik wodą i zmniejsz temperaturę do 185 stopni.
  7. Po upieczeniu wystudź chleb na metalowej kratce.

 

Najprostszy chleb na zakwasie

Najprostszy chleb na zakwasie


Pieczywo
Author: Agata

Get Connected