
Z tego przepisu upiekÅ‚am pierwszy raz chleb na zakwasie wiele lat temu. ZainspirowaÅ‚am siÄ™ wówczas przepisem mirabelki (w zeszycie do tej pory mam zapisany przepis jako „Chleb mirabelki”), który zmodyfikowaÅ‚am. Ten chleb na zakwasie ma chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™ i wilgotny Å›rodek, przez co jest bardzo sycÄ…cy i dÅ‚ugo zachowuje Å›wieżość. PiekÄ™ od razu dwa bochenki i jeden zwykle mam w zamrażarce „na czarnÄ… godzinÄ™” :)
Składniki (na 2 keksówki):
zaczyn (zostawiamy na noc)
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1 szklanka ciepłej wody (najlepiej źródlanej, nie z kranu)
- 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
ciasto właściwe:
- zaczyn
- 1,5 szklanki ciepłej wody (najlepiej źródlanej, nie z kranu)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka fruktozy lub cukru
- 1 łyżka oliwy
- 2 szklanki mÄ…ki orkiszowej
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
Sposób przygotowania:
- Wieczorem wymieszaj w dużej misce wszystkie składniki na zaczyn. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na noc w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera)
- Rano dodaj do miski pozostałe składniki i ucieraj całość mikserem przez około 10 minut.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok.1 godzinę.
- Keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przelej do nich ciasto (będzie sięgać 1/2-2/3 wysokości foremki). Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. W ostatniej fazie zdejmij folię bowiem ciasto mocno wyrośnie i się przyklei do niej :)
- Wstaw ciasto do zimnego piekarnika i nastaw go na 200 stopni. Piecz przez godzinÄ™.
- W międzyczasie, gdy temperatura osiągnie 200 stopni spryskaj piekarnik wodą i zmniejsz temperaturę do 185 stopni.
- Po upieczeniu wystudź chleb na metalowej kratce.
1 Response
karmel-itka says:
wyglÄ…da perfekcyjnie!