
Włoska tarta z jabłkami nie ma nic wspólnego z tradycyjną tartą na kruchym cieście. To maślana tarta z cytrynową nutą. Nigdy nie doczekała się kolejnego dnia. Na szczęście prostota jej przygotowania sprawia, że można upiec ją w dowolnej chwili, bowiem przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a składniki zawsze mam w domu.
Nie potrafiÄ™ przejść obojÄ™tnie koÅ‚o nowych foremek. Jakbym siÄ™ staraÅ‚a, to nie potrafiÄ™ :) Dlatego pomimo posiadania 5 foremek do tart, kupiÅ‚am kolejnÄ…, z wyjmowanym dnem. Do foremki (tchibo) dodany byÅ‚ też przepis na tartÄ™, który wiedziaÅ‚am, że bÄ™dzie „mój”. Proporcje pozmieniaÅ‚am, bowiem 300g cukru na 100g mÄ…ki to zdecydowanie nie dla mnie ;)
Składniki:
- 100g mÄ…ki (2/3 szklanki)
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 70g masła
- 150g cukru
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 4 jabłka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Formę do tarty wysmaruj masłem
- Rozpuść masło.
- Utrzyj (można mikserem) jajko z cukrem, mąką, mlekiem, ekstraktem z wanilii , startą skórką z cytryny i rozpuszczonym masłem na gładką masę.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w plastry.
- Dodaj jabłka do masy i wymieszaj. Ciasto przelej do formy.
- Piecz ok. 40 minut, aż tarta z jabłkami się zarumieni.