Włoska tarta z jabłkami

Włoska tarta z jabłkami nie ma nic wspólnego z tradycyjną tartą na kruchym cieście. To maślana tarta z cytrynową nutą. Nigdy nie doczekała się kolejnego dnia. Na szczęście prostota jej przygotowania sprawia, że można upiec ją w dowolnej chwili, bowiem przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, a składniki zawsze mam w domu.

Włoska tarta z jabłkami

Nie potrafiÄ™ przejść obojÄ™tnie koÅ‚o nowych foremek. Jakbym siÄ™ staraÅ‚a, to nie potrafiÄ™ :) Dlatego pomimo posiadania 5 foremek do tart, kupiÅ‚am kolejnÄ…, z wyjmowanym dnem. Do foremki (tchibo) dodany byÅ‚ też przepis na tartÄ™, który wiedziaÅ‚am, że bÄ™dzie „mój”. Proporcje pozmieniaÅ‚am, bowiem 300g cukru na 100g mÄ…ki to zdecydowanie nie dla mnie ;)

Włoska tarta z jabłkami

Składniki:

  • 100g mÄ…ki (2/3 szklanki)
  • 2 jajka
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii
  • 70g masÅ‚a
  • 150g cukru
  • 100 ml mleka
  • 1 Å‚yżeczka startej skórki z cytryny
  • sok wyciÅ›niÄ™ty z poÅ‚owy cytryny
  • 4 jabÅ‚ka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem
  3. Rozpuść masło.
  4. Utrzyj (można mikserem) jajko z cukrem, mąką, mlekiem, ekstraktem z wanilii , startą skórką z cytryny i rozpuszczonym masłem na gładką masę.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w plastry.
  6. Dodaj jabłka do masy i wymieszaj. Ciasto przelej do formy.
  7. Piecz ok. 40 minut, aż tarta z jabłkami się zarumieni.

 

Włoska tarta z jabłkami

Włoska tarta z jabłkami

 

 


Ciasta
Author: Agata

Get Connected