Z Londynu dotarła do mnie wypatrzona w apetycznej muffiniarnii książka. Make cupcakes whit Lola to obowiązkowa  biblia dla tych, którzy do tych angielskich babeczek mają słabość.  Ascetyczne wręcz zdjęcia i inspirujące przepisy.  Zdecydowanie najlepsza lektura o tych wciąż kuszących mnie deserach. A wiem, co piszę, bo mam na półce kilkanaście książek poświęconych cupcakes:)

making cupckas whit lola

Efektów wypieków z tej książki  próbowałam w jednej z  kawiarnii dziewczyn, które kilka lat temu stworzyły tę markę. Na półkach cupcakes we wszystkich kolorach tęczy. Wybrałam najbardziej stonowaną – cynamonową z odrobiną karmelu. Babeczka była wyśmienita. Delikatnie biszkoptowa z  kremową niespodzianką w środku.  Top na bazie cynamonowego masła.

Rozkoszując się swoją nową książką najpierw nabrałam ochoty na delikatny cupcakowy eksperyment. Chciałam wybrać najciekawsze egzemplarze  i  wypróbować je w swojej kuchni. Jednak gdy przerzucałam    każdą kolejną stronę,  powoli docierało do mnie, że takiej selekkcji zrobić nie potrafię. Babeczki podobały mi się wszystkie. I te z jagodami i kremem z limonki, dobrze wyglądały orzechowe, karmelowe. Na kawowe też miałam  chęć.

babeczki cynamonowe

Kolejną decyzję podjęłam dość szybko. Postanowiłam zrobić wszystkie proponowane w książce cupcakes. Na szczęście nie naraz:)   Mimo, że zachłyśnięta byłam aptycznymi zdjęciami, to zachowałam odrobinę rozsądku i pieczenie podzieliłam na etapy. Zaczęłam od babeczek cynamonowych.

babeczki cynamonowe

Babeczki do pieczenia są bardzo wdzięczne. W domu już po wymieszaniu składników unosi się zapach cynamonu. A cynamon z masłem? To już poezja. Przekonajcie się sami:)

Składniki:

  • 175 g mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • pół szklanki rodzynek

krem:

  • 120 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka mleka

Mąkę przesiać z proszkiem, cynamonem  i sola do miski. W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem. gdy powstanie gładki krem, dodać ekstrat waniliowy. wymieszać i kolejno dodawać jajka. Delikatnie wymieszać, tak by wszystkie sładniki masy się połączyły. Wrzucić rodzynki i suche składniki. Wymieszać i łyżką nakładac do foremek na muffinki. Piec w 180 stopniach przez 22 minuty.

Krem:

Masło utrzeć na gładką masę, dodać cukier, mleko, wanilię  i dalej ucierać. Gdypowstanie gładki krem, wmieszać w niego cynamon. krem schłodzić przez co najmniej kwadrans w lodówce. Zimnym wypełnić woreczki do dekorowania i wycisnąć na schłodzone babeczki.

babeczki cynamonowe

 


LiteraturaMuffinki
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. BeeSweet says:

    Ja już wiele razy robiłąm babeczki, ale jakoś boje się słodyczy kremu maślanego , chyba trzeba jednak spróbować!Miliony ludzi nie mogą się mylić :)