Niby zwykłe tartaletki, ale poprzez swój kształt i kolor są bardzo wielkanocne :) Są takie, jak lubię – nie za bardzo słodkie. Krem jest bez cukru, bowiem wystarczająco słodki jest orange curd, który w tym przypadku imituje żółtko.

W tym roku takie właśnie jajka udekorują mój wielkanocny stół.

Tartaletki - kruche jajka z mascarpone i orange curd

Składniki (na 16 sztuk):

  • 250g mąki
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125g mascarpone
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 16 łyżeczek orange curd

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
  2. Podziel ciasto na 16 kulek. Foremki na tartaletki wysmaruj masłem. Wylep każdą foremkę kulką ciasta. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
  3. Wstaw foremki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut, aż staną się jasno złote.
  4. Ostudź spody do tartaletek na metalowej kratce.
  5. Śmietanę ubij i dodaj do mascarpone, wymieszaj. Zamiast mascarpone możesz użyć tylko śmietany (wówczas 250 ml)
  6. Nałóż po łyżeczce orange curd na dolną część tartaletki, powstanie wówczas jajko

Rady:

Tartaletki

 

Tartaletki - kruche jajka z mascarpone i orange curd

 


PrzepisyWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    1 Response