Niby zwykłe tartaletki, ale poprzez swój kształt i kolor są bardzo wielkanocne :) Są takie, jak lubię – nie za bardzo słodkie. Krem jest bez cukru, bowiem wystarczająco słodki jest orange curd, który w tym przypadku imituje żółtko.
W tym roku takie właśnie jajka udekorują mój wielkanocny stół.
Składniki (na 16 sztuk):
- 250g mąki
- 120g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 125g mascarpone
- 125 ml śmietany kremówki
- 16 łyżeczek orange curd
Sposób przygotowania:
- Zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
- Podziel ciasto na 16 kulek. Foremki na tartaletki wysmaruj masłem. Wylep każdą foremkę kulką ciasta. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
- Wstaw foremki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut, aż staną się jasno złote.
- Ostudź spody do tartaletek na metalowej kratce.
- Śmietanę ubij i dodaj do mascarpone, wymieszaj. Zamiast mascarpone możesz użyć tylko śmietany (wówczas 250 ml)
- Nałóż po łyżeczce orange curd na dolną część tartaletki, powstanie wówczas jajko
Rady:
- spody do tartaletek możesz upiec kilka dni wcześniej
- zobacz przepis na orange curd
1 Response
magda says:
lubię takie 'oszustwa’! :-)) świetne te tartaletki!