Lemoniada jest dobra bez względu na pogodę :-) W upały obowiązkowo z kostkami lodu, w ciepłe dni wystarczy cytryna i mięta. Możliwości jest wiele, można dodać imbir dla zaostrzenia smaku, lub wanilię dla złagodzenia. Zależy co kto lubi :) U mnie wygrywa wersja standard: rabarbar, cytryna i mięta.
Składniki:
- 300g rabarbaru
- 50g cukru
- 250 ml wody
- sok z połowy cytryny
- 400ml wody mineralnej (może być gazowana)
- kilka świeżych listków mięty
Sposób przygotowania:
- Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
- Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na ok.5 cm kawałki.
- Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut,
- Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
- Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.
Pozostałe nasze przepisy na lemoniadę:
lemoniada arbuzowa
arbuzowy drink z bazyliÄ…
lemoniada ananasowa
lemoniada cytrusowo-jabłkowa z cynamonem
6 komentarzy
Inspirowane smakiem says:
Ale piękna. :) Wspaniale intensywny różowy kolor.
Zielona strona Flinstona says:
mmmmmm, cudo!
gruszka says:
Uwielbiam :) Tylko jak siÄ™ Tobie udaÅ‚o taki różowy kolorek uzyskać? U mnie nigdy nie jest taki Å‚adny…
Agata says:
Wybrałam same różowe łodygi i nie obierałam ze skórki :)
Agu says:
Zrobilam;) pyszna I wyszla mi dokladnie taka jak na zdjeciu:) dziekuje
Jarek says:
rabarbar tak często zapominany w obecnej kuchni
http://www.kucharze-serwis.pl