Lemoniada jest dobra bez względu na pogodę :-) W upały obowiązkowo z kostkami lodu, w ciepłe dni wystarczy cytryna i mięta. Możliwości jest wiele, można dodać imbir dla zaostrzenia smaku, lub wanilię dla złagodzenia. Zależy co kto lubi :) U mnie wygrywa wersja standard: rabarbar, cytryna i mięta.

Lemoniada rabarbarowa

Składniki:

  • sok z połowy cytryny
  • 400ml wody mineralnej (może być gazowana)
  • kilka świeżych listków mięty

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 250 ml wody z cukrem, gotuj aż cukier się rozpuści.
  2. Rabarbar umyj (nie obieraj łodyg) i pokrój na ok.5 cm kawałki.
  3. Dodaj rabarbar do wody i pogotuj 5 minut,
  4. Pozostaw do ostudzenia, przecedź, dodaj sok z cytryny i schłodzoną wodę mineralną.
  5. Do lemoniady wrzuć kilka plasterków cytryny i listki świeżej mięty.

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

 

Pozostałe nasze przepisy na lemoniadę:

lemoniada arbuzowa
arbuzowy drink z bazylią
lemoniada ananasowa
lemoniada cytrusowo-jabłkowa z cynamonem


Napoje
Author: Agata

Get Connected

    6 komentarzy