Dawno temu wyeliminowałam ze swojej kuchni sztucznie barwione soki  i kolorowe, przesłodzone napoje. Zimą wybieram rozgrzewające herbaty albo szklankę pełnego witamin domowego  soku . Wiosną rozpoczynam produkcję lemoniady. Zawsze w hurtowych ilościach, bo bez względu na to, ilu butelek bym nie napełniła, jest za mało. Napój znika błyskawicznie, co oczywiście cieszy, bo to spora porcja witamin i orzeźwiającej energii.

lemoniada

Wersja z cynamonem na pierwszy rzut oka zdecydowanie bardziej pasuje do zimowej pory, ale jeśli wykorzystacie ten przepis, przekonacie się, że to tylko mylne złudzenie i kwestia podświadomego przyzwyczajenia. Cynamon znakomicie sprawdza się w chłodnym entourage’u ,z  cytrusami, których nie należy w tym napoju żałować.

lemoniada

Składniki:

na 2 litry lemoniady

  • limonka – sok
  • cytryna – sok i skórka
  • 3  łyżki miodu – nie sztucznego
  • 3  łyżeczki cynamonu
  • szklanka soku jabłkowego – 100% soku, bez cukru, najlepiej świeżo wyciskanego
  • 1,5 litra wody – do wyboru gazowanej lub nie

Cytrusy sparzyć. Z cytryny zetrzeć skórkę. Limonkę pokroić na plasterki. Z obu cytrusów wycisnąć z nich sok. Wymieszać z sokiem jabłkowym. Miód rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z cynamonem. Na końcu sok z owoców połączyć z miodem, dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać z wodą mineralną i  przelać do butelek lub dzbanka i mocno schłodzić w lodówce. Podawać z plasterkiem limonki.

lemoniada

Pozostałe nasze przepisy na lemoniadę:

lemoniada arbuzowa

arbuzowy drink z bazylią

lemoniada ananasowa

 


NapojePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected