Sum afrykański to od niedawana jedna z moich ulubionych ryb. Chociaż znam ją od kilkunastu miesięcy (jako córka wędkarza od dziecka znałam smak suma pospolitego), często po nią sięgam. To także ryba dla tych, którzy za ryba nie przepadają ;) Dlaczego? Mięso suma afrykańskiego nie ma prawie ości, a smak jest mało rybny.

Tym razem użyłam filetu z suma afrykańskiego, zrobiłam pesto z pietruszki i całość zawinęłam w ciasto francuskie. Nikt nie podejrzewał, że w środku kryje się ryba. Do suma afrykańskiego w cieście idealnie pasują zielone szparagi (u mnie połączenie zupełnie przypadkowe, po prostu nie mogłam się oprzeć młodym szparagom w sklepie, wiec musiałam je szybko ugotować i zjeść ;)).

Sum afrykański w cieście

Nie wiem jak to się stało, że pomimo tego, że sum afrykański w Polsce jest hodowany od ponad 20 lat, wpadł w moje ręce zupełnie niedawno. W tej wersji smakuje znakomicie – jak dla mnie póki co numer jeden :)

Sum afrykański w cieście

Składniki:

  • 500g filetu z suma afrykańskiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól cytrynowa, pieprz cytrynowy
  • ciasto francuskie
  • 1 rozbełtane jajko
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych

Składniki na pesto z pietruszki:

  • natka pietruszki
  • bazylia (objętościowo połowa tego, co natki)
  • 6-8 liści szałwii
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem cytrynowym.
  2. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  3. Przygotuj pesto z pietruszki: w blenderze zmiksuj natkę pietruszki, bazylię, szałwię z oliwą tak, by powstało pesto, ale trochę gęstsze niż do makaronu. Dopraw solą
  4. Rozwiń ciasto francuskie, ułóż rybę na jednej połowie, posmaruj filet z suma pesto, przykryj drugą połową ciasta i sklej brzegi ciasta (możesz docisnąć widelcem).
  5. Ciasto posmaruj za pomocą pędzelka jajkiem. Wierzch posyp lekko solą morską.
  6. Ostrym nożem zrób kilka nacięć w cieście.
  7. Przenieś rybę (razem z papierem od ciasta francuskiego – nie musisz używać kolejnego papieru do pieczenia ;) na blachę, dodaj pomidorki koktajlowe i skrop je oliwą.
  8. Filet z suma afrykańskiego w cieście piecz ok 25-30 minut.
  9. Rybę pokrój i podaj w dowolny sposób ;) Idealnie smakuje z ugotowanymi zielonymi szparagami skropionymi oliwą truflową

sum-afrykanski

Sum afrykański w cieście

 

 


Dania główneRyby i owoce morza
Author: Agata

Get Connected

    1 Response