Czekoladki kokosowe z migdałem

W ramach relaksu lubię czasem zrobić czekoladki. Szukając w głowie kolejnych inspiracji, zatrzymałam się na simplisach. A gdyby tak oblać je czekoladą? Hmm… niezły pomysł. Ale czegoś brakuje. Migdała? Tak! Czekoladki z wierzchu nie zdradzają, co kryje się w środku, przegryzając się przez kokosową masę dochodzi się w końcu do ukrytego orzeszka. Efekt godny polecenia :)

Czekoladki kokosowe z migdałem

W robieniu czekoladek przydatny jest zestaw do robienia pralinek, ale można się obejść również bez niego.

Czekoladki kokosowe z migdałem

Składniki:

  • simplisy
  • 100g migdałów
  • 200g gorzkiej czekolady (najlepiej kropelki czekoladowe lub gorzka czekolada o zawartości kakao minimum 60%)
  • 20 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Migdały zalej wrzątkiem i ściągnij z nich skórkę.
  2. Przygotuj masę na simplisy według przepisu na simplisy.
  3. Migdała obtaczaj masą na simplisy i kulaj kulki.
  4. Gorzką czekoladę rozpuść na parze (wystarczy do metalowej lub żaroodpornej miski wsypać czekoladowe kropelki lub posiekaną gorzką czekoladę i postawić ją na garnku z gotującą wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody).
  5. Zanurzaj kokosowe kulki w czekoladzie i pozostaw do zastygnięcia na metalowej  kratce. Do zanurzania w czekoladzie można użyć specjalnych akcesoriów (na zdjęciu wyżej), ale można sobie poradzić za pomocą łyżeczek lub wykałaczki ;)
  6. Jak zastygnie czekolada, rozpuść na parze mleczną czekoladę.
  7. Mleczną czekoladę przelej do woreczka strunowego, odetnij b. cienko róg i udekoruj w paseczki.
  8. Zostaw do zastygnięcia.

Takie kokosowe czekoladki świetnie nadają się na kulinarny prezent.

 

Czekoladki kokosowe z migdałem

Czekoladki kokosowe z migdałem

Czekoladki kokosowe z migdałem

 

Zapisz

Zapisz


Desery
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze