Znalazłam ją latem w lodówce. Tartę limonkową upiekła dla mnie Ola z bloga  Onzmywa, a ja z każdym kolejnym kęsem utwierdzałam się w przekonaniu, że przepis pojawi się i u nas. Jest doskonały. Słodkie herbatniki i orzeźwiająca limonka. Kontrasty dla mnie najprzyjemniejsze. Tarcie chciałam dodać coś od siebie i padło na bezę. Miała być włoska, ale w opalarce zabrakło gazu, więc ubite białka   trafiły do suszenia w piekarniku. Jednak po wyjęciu i połączeniu bezy z tartą nabrałam solidnych wątpliwości, bo jakoś mi ta para do siebie przestała pasować. Deser serwowałam przekonana, że przekombinowałam. Do czasu pierwszego chrupnięcia.

tarta limonkowa z bezą

Beza ścięty pod wpływem temperatury  krem uzupełnia wyśmienicie. Jest takim gustownym akcentem. Złączona nierozerwalnie z tartą nie dominuje, pozwala wybrzmieć limonce z całą jej soczystą siłą. Przygotowanie tarty nie wymaga szczególnych umiejętności. W zasadzie chodzi o to, by tylko połączyć kilka składników:)

tarta limonkowa z bezą

Składniki:

spód:

  • 220 g herbatników lub ciastek owsianych
  • 100 g masła

masa:

  • 500 ml mleka skondensowanego słodzonego (najlepiej w puszce)
  • 8 limonek
  • 5 żółtek
  • kilka listków posiekanej świeżej mięty

beza

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej

tarta limonkowa z bezą

Ciastka rozdrobnić na puch, masło roztopić i wymieszać z ciastkami. Masą wyłożyć formę do tarty (24cm) Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić formę i zapiekać 10 minut. Po wyjęciu ciasteczkowy spód ostudzić.

Å»ółtka ubić do białości, powoli wlać mleko (w temperaturze pokojowej), zmiksować razem. Z wszystkich limonek wycisnąć sok, a 4 otrzeć ze skórki. Sok, skórkę oraz liście mięty dodać ma masy. Wymieszać i wylać z zimny spód z ciastek. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać 15-18 minut. Masa po wyjęciu będzie tylko  lekko ścięta, ale dojdzie do siebie w lodówce. Po wystudzeniu tartę należy bowiem włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Beza:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli dodawać cukier, gdy połączy się z masą wyspać mąkę i sok z cytryny. Wymieszać delikatnie. Na papierze do pieczenia narysować 24 cm kółko i na nie wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po 5 minutach zmniejszyć do 100-110 i suszyć około godziny. Gdy beza będzie twarda na zewnątrz i delikatnie zarumieniona można wyłączyć grzanie i zostawić ją do dalszego suszenia przy uchylonym piekarniku.

Godzinę przed podaniem bezę wyłożyć na schłodzoną tartę.

tarta limonkowa z bezą

Tartę limonkową w wykonaniu dziewczyn z bloga Onzmywa możecie znaleźć na   bazarze  smakosza we Wrocławiu. Musicie się spieszyć, bo wypieki Oli i Ani znikają błyskawicznie:)


Ciasta
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze

  1. JemCoDobre says:

    Jak widać limonka ma bardzo wiele najróżniejszych zastosowań. To tutaj zaprezentowane wygląda kusząco i warto się na nie zdecydować – zwłaszcza, że sama limonka należy do najzdrowszych i najcenniejszych źródeł witamin.