Paluchy z ciasta francuskiego z pesto jarmużowym i czarnuszką

Paluchy z ciasta francuskiego to bardzo szybka do przygotowania przekąska. Wystarczy posmarować ciasto francuskie pesto lub posypać serem, zawinąć i upiec ;) Tak właśnie zrobiłam, gdy zobaczyłam błąkające się ciasto francuskie w lodówce ;) Paluchy świetnie się nadają jako dodatek do zup – kremów, swoje zjadłam z zupa dyniową :)

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto jarmużowym i czarnuszką

Możecie wykorzystać dowolne pesto, ja wykorzystałam jarmuż, który dość często ostatnio używam. Zamiast czarnuszki możecie paluchy posypać sezamem czy prażonymi pestkami słonecznika.

Czarnuszka jest niedoceniana, a jest bardzo zdrowa. Przede wszystkim wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy, pomaga zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia i grypy. Brzmi jak reklama leku,prawda? ;) ma działanie wykrztuśne, wystarczy zmielić łyżkę nasion, zalać wodą lub mlekiem i do smaku posłodzić miodem.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto jarmużowym i czarnuszką

Składniki (ok. 16 sztuk):

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Ciasto francuskie posmaruj pesto z jarmużu. Pokrój w 1-1,5 cm paski o długości ok.15 cm.
  3. Zwiń paski ciasta, chwytając kazdy za dwa końce i zwijaj tworząc spiralę.
  4. Paluchy kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na tym, co zostało z ciasta francuskiego) w kilkucentymetrowych odstępach, bowiem ciasto urośnie.
  5. Posmaruj paluchy mlekiem (lepiej sprawdza się tu nasączony wacik kosmetyczny niż pędzel) i posyp czarnuszką.
  6. Piecz ok. 10-2 minut, aż paluchy się zarumienią.

Paluchy z ciasta francuskiego z pesto jarmużowym i czarnuszką


PrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze