Wegański deser z tapioki z rabarbarem i truskawkami

Pierwszy raz tapiokę jadłam wiele lat temu (15?20?) podczas wakacji u rodziny w górach. Z kuzynką pojechałyśmy do Jeleniej Góry do chińskiej restauracji „Shanghai” i tam po raz pierwszy jadłam deser z tapioki. Zaciekawiły mnie te nieznane kuleczki, które były podawane z bananami. Teraz tapiokę można kupić bez większego problemu, w bardzo przystępnej cenie, zatem możemy eksperymentować :)

Przypomniałam sobie o niej kilka dni temu, gdy na moim ulubionym wegańskim blogu (jadłonomia) zobaczyłam podobny deser. Przygotowałam sprawdzonym sposobem, jako deser dla mojej wegańskiej chrześnicy (która jest dla mnie inspiracją do odkrywania kolejnych roślinnych smaków :))

Wegański deser (puding) z tapioki z rabarbarem i truskawkami

Tapioka to kasza, która otrzymuje się z manioku. Jest pozbawiona smaku, bardzo lekkostrawna i nie zawiera glutenu :)

Możecie ją bez problemu kupić w Kuchniach Świata (450g kosztuje 6zł i jest bardzo wydajna. Zasada w jej użycia jest prosta:  1 łyżka tapioki na 200-250 ml płynu (mleka, soku, wina). Możecie eksperymentować z dodatkami, dodając różne owoce lub kakao czy karob. Z bakaliami i cynamonem też będzie smaczna :)

Wegański deser (puding) z tapioki z rabarbarem i truskawkami

 

Składniki:

  • 2,5 łyżki tapioki perlistej (drobnej)
  • 2,5 łyżki cukru (dałam ksylitol)
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 100 ml mleka roślinnego (np. kokosowego) lub wody
  • 0,5 szklanki pokrojonego rabarbaru (nie obieraj wcześniej)
  • 0,5 szklanki pokrojonych w ćwiartki truskawek
  • 3 łyżki cukru (dałam ksylitol)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Tapiokę wysyp na sitko i przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka nalej mleko kokosowe oraz 100 ml wody (lub mleka roślinnego), wsyp cukier i dodaj tapiokę. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  3. Gotuj jeszcze 5-10 minut, aż do momentu gdy tapioka będzie przezroczysta i miękka. Masa zacznie gęstnieć, ale nie będzie super gęsta ;)
  4. Przelej na pucharków/ miseczek/ słoików i ostudź.
  5. W małym rondelku gotuj przez ok. 5 minut rabarbar z cukrem, stale mieszając. Dodaj truskawki i gotuj jeszcze 3 minuty, aż truskawki zmiękną  (ja lubię, jak kilka pozostaje w kawałkach). Ostudź chwilę i nałóż na tapiokę.
  6. Pudding z tapioki z rabarbarem i truskawkami podawaj po schłodzeniu.

 

Wegański deser z tapioki z rabarbarem i truskawkami

Wegański deser (pudding) z tapioki z rabarbarem i truskawkami


DeseryPrzepisyPrzepisy wegańskie
Author: Agata

Get Connected

    4 komentarze