Przywilejem jesieni są jej smaki. Indywidualne, niepowtarzalne. Pożądane tylko, gdy liści szeleszczących pod butami coraz więcej, gdy szalik częściej otula szyję i gdy ciepłe koce wyciąga się z pawlacza. Jesień ma swoje zapachy, swój klimat i kolory. Pomarańcz, czerwień, oberżynę. Nic tylko czerpać z tych darów pojawiających się w rytm kalendarza, nie szukać zamienników, tylko rozglądać się uważnie na osiedlowych bazarkach. To tam są prawdziwe skarby.

bakłażan z indykiem

Ja z tych różnorodności wybrałam bakłażany. Mięsiste, lśniące. Zapieczone z kawałkami indyczej piersi są dobre i na obiad i kolację. Towarzyszy im pomidorowy mus, też z jesiennych pomidorów. Te podłużne najlepiej nadają się do przerabiania. I niech mi ktoś powie, że jesień nie jest urocza:)

bakłażany z indykiem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • połowa piersi z indyka
  • garść świeżej  bazylii
  • ser kozi w roladce lub brie
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sos pomidorowy:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przełożyć do garnka, dodać czosnek, bazylię, pieprz, sól do smaku. Gotować około 15 minut. Po tym czasie zmiksować na gładką masę.

Bakłażany umyć, przepołowić, w każdej z połówek zrobić wgłębienie. Wydrążony miąższ pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, pierś z indyka lekko rozbić. Oprószyć pieprzem, wrzucić na patelnię, obsmażyć dodać posiekany czosnek i miąższ bakłażana. Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, doprawić solą. Gdy lekko zmięknie, a mięso będzie zarumienione, całość zdjąć z patelni. Połówki bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Do każdej z połówek nałożyć sporo nadzienia. Wierzch polać sosem pomidorowym. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 20-25 minut – do czasu aż bakłażany będą miękkie. Po wyjęciu z piekarnika na każdej z połówek pokruszyć ser kozi.

bakłażan z indykiem

 


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze