Wypatruję ich, by potem wykorzystywać bezgrzesznie. Są ze mną tak krótko, więc nie daję im wytchnienia, trafiają do moich zup, ciast, sałatek. Zdarza mi się i pogryzać je bez obróbki, tak zwyczajnie, chrupać te słodką kalarepę, urywać listki botwinki. Maj  ma dla mnie smak nowalijek, dla nich biegam codziennie na osiedlowy targ i z ciekawością, którą sama siebie zaskakuję, szukam inspiracji.

tarta z botwinką

Tym razem botwinkę zmieszałam ze szpinakiem i zapiekłam przyzwoicie. Kruchy spód występuje tu w roli dodatku, bo najważniejsze jest przecież nadzienie. Warzywne, sycące, takie dobrze w ten maj kapryśny wkomponowane.

tarta z botwinką

Składniki:

  • 250 g  szklanki mąki
  • 120 g zimnego masła
  • jajko
  • ewentualnie nieco wody
  • sól

Mąkę przesiać, zagnieść z masłem. Dodać jajko, sól  i ewentualnie odrobinę zimnej wody, tak by ciasto łatwiej się wyrobiło. Zagnieć szybko, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Potem rozwałkować, ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem dno, by ciasto się nie wybrzuszało. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować farsz.

  • 2 szklanki świeżego szpinaku
  • pęczek botwinki
  • ser feta
  • pieprz
  • 3 jajka
  • 300 ml śmietany 18%

W garnku zagotować wodę, szpinak umyć, wrzucić na wrzątek i sparzyć przez 2 minuty. Wyjąć, odsączyć. Botwinkę umyć, buraki obrać, przełożyć do garnka i gotować przez 15 minut. Wyjąć, obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać ze szpinakiem i listkami botwinki. ( kilka zostawić do dekoracji) Doprawić, wlać śmietanę i rozbełtane jajka. Masę wymieszać i przelać na upieczony spód tarty.   Posypać pokrojonym w kostkę serem feta. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać przez 25 minut w 180 stopniach. Podawać z jogurtem greckim.

tarta z botwinką

 

tarta z botwiną

 


Dania głównePrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    3 komentarze