Ekspresowe tartaletki z ricottą i owocami leśnymi

Zwykle nie korzystam z gotowców, jednak wyjątkiem jest ciasto francuskie. Musze się przyznać, że czasochłonność w jego przygotowaniu mnie przeraża, ale kiedyś spróbuję ;) Tymczasem (próbując nie czytać składu i się nie stresując :/) sięgam po gotowe ciasto francuskie, by w kilka chwil wyczarować coś pysznego.

Ekspresowe tartaletki z ricottą i owocami leśnymi

Tartaletki z ricottą i owocami leśnymi robi się ekspresowo. Zanim piekarnik zdąży się nagrzać, zdążycie wszystko przygotować. Możecie dowolnie kombinować: do ricotty możecie dodać skórkę otartą z cytryny lub/i po upieczeniu całość posypać delikatnie lawendą. U mnie tym razem w kontraście do ciemnych owoców leśnych, floks – bardzo wdzięczny, jadalny kwiatek :)

Ekspresowe tartaletki z ricottą i owocami leśnymi

 

Składniki (na 12-16 szt):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 żółtko (białko zachowaj do posmarowania ciasta)
  • 150g ricotty
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (jeśli używacie cukru, dajcie cukier waniliowy)
  • szklanka owoców leśnych (dałam maliny, jagody, borówki amerykańskie i poziomki)

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Ricottę wymieszaj łyżeczką z żółtkiem i syropem z agawy.
  3. Z ciasta wytnij kółka (np. szklanką), brzegi (ok. 1 cm) posmaruj białkiem.
  4. Na środek daj łyżeczkę ricotty, na wierzch owoce.
  5. Piecz 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.
  6. Przed podaniem, tartaletki z ricottą i owocami leśnymi możesz udekorować jadalnymi kwiatami.

Ekspresowe tartaletki z ricottą i owocami leśnymi

_MG_3410 (kopia)

Ekspresowe tartaletki z ricottą i owocami leśnymi


CiastaPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    1 Response