Czekoladowy mus z kawowÄ… piankÄ… lub bez ;)

Podczas ostatniej wizyty Sylwii we WrocÅ‚awiu wybraÅ‚yÅ›my siÄ™ razem na pchli targ. Dla mnie to niedzielny rytuaÅ‚, od wypatrywania pereÅ‚ek jestem niemal uzależniona (tu możecie zobaczyć moje zdobycze). Tym razem jako pierwsze rzuciÅ‚y mi siÄ™ w oczy maÅ‚e szklaneczki. Na kieliszki do nalewek sÄ… za duże, na szklanki do napojów za maÅ‚e. Nie musiaÅ‚am zastanawiać siÄ™ dÅ‚ugo, do czego ich użyć :) Od razu wiedziaÅ‚am, że do musu czekoladowego! Tego samego dnia zrobiÅ‚am i w koÅ„cu dokoÅ„czyÅ‚am pisać przepis, który przygotowywaÅ‚am dla Was od dawna. To uproszczony przepis (odpuszczÄ™ Wam ważenia żółtek i biaÅ‚ek ;)) wg receptury francuskiego szefa kuchni – Pierre’a Koffmanna, zdobywcy gwiazdek Michelin, nauczyciela m.in.Toma Aikensa i Gordona Ramsay’a. On, jak i jego uczniowie zdobyli łącznie ponad 20 gwiazdek Michelin. nie zrażajcie siÄ™ tym, gdyż deser jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Mus czekoladowy wg Pierre’a Koffmanna opiera siÄ™ głównie na dobrej jakoÅ›ci czekoladzie, jajkach oraz espresso. To w peÅ‚ni wystarczy, by uzyskać pyszny mus.

Czekoladowy mus z kawowÄ… piankÄ… lub bez ;)

Można pójść jednak dalej i śladami mistrza uwieńczyć mus czekoladowy kawową pianką. Wówczas deser warto podać w filiżankach, imitując w ten sposób cappuccino i skrywając czekoladowe wnętrze. W obu wersjach mus jest wytworny w smaku.

Czekoladowy mus z kawowÄ… piankÄ…

Jeśli tak jak ja lubicie mus czekoladowy, to wypróbujcie także inne przepisy:

Składniki (na 5 porcji):

mus czekoladowy:

  • 80g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 1 Å‚yżeczka masÅ‚a
  • 1 espresso
  • 2 żółtka
  • 30 ml wrzÄ…tku
  • 1 biaÅ‚ko
  • 1 Å‚yżeczka cukru

czekoladowa pianka (opcjonalnie):

  • 1 Å‚yżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku, dobrej jakoÅ›ci
  • 60g Å›mietany kremówki
  • 1 Å‚yżeczka mleka 3,2%
  • 1 Å‚yżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, masło i espresso. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. Na końcu wlej wrzątek i ubij.
  2. W osobnym naczyniu ubij białko z cukrem nie na bardzo sztywno, powinno być miękka. Wmieszaj ubite białka do czekoladowej masy i rozlej do naczyń.
  3. Aby zrobić kawową piankę (opcjonalnie), ubij wszystkie składniki, nie na sztywno i wlej na mus czekoladowy.
  4. Mus czekoladowy z kawową pianką możesz udekorować gorzkim kakao.

Czekoladowy mus z kawowÄ… piankÄ… lub bez ;)

Czekoladowy mus z kawowÄ… piankÄ…

Czekoladowy mus z kawowÄ… piankÄ… lub bez ;)


Przepisy
Author: Agata

Get Connected

    2 komentarze