
Podczas ostatniej wizyty Sylwii we WrocÅ‚awiu wybraÅ‚yÅ›my siÄ™ razem na pchli targ. Dla mnie to niedzielny rytuaÅ‚, od wypatrywania pereÅ‚ek jestem niemal uzależniona (tu możecie zobaczyć moje zdobycze). Tym razem jako pierwsze rzuciÅ‚y mi siÄ™ w oczy maÅ‚e szklaneczki. Na kieliszki do nalewek sÄ… za duże, na szklanki do napojów za maÅ‚e. Nie musiaÅ‚am zastanawiać siÄ™ dÅ‚ugo, do czego ich użyć :) Od razu wiedziaÅ‚am, że do musu czekoladowego! Tego samego dnia zrobiÅ‚am i w koÅ„cu dokoÅ„czyÅ‚am pisać przepis, który przygotowywaÅ‚am dla Was od dawna. To uproszczony przepis (odpuszczÄ™ Wam ważenia żółtek i biaÅ‚ek ;)) wg receptury francuskiego szefa kuchni – Pierre’a Koffmanna, zdobywcy gwiazdek Michelin, nauczyciela m.in.Toma Aikensa i Gordona Ramsay’a. On, jak i jego uczniowie zdobyli łącznie ponad 20 gwiazdek Michelin. nie zrażajcie siÄ™ tym, gdyż deser jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Mus czekoladowy wg Pierre’a Koffmanna opiera siÄ™ głównie na dobrej jakoÅ›ci czekoladzie, jajkach oraz espresso. To w peÅ‚ni wystarczy, by uzyskać pyszny mus.
Można pójść jednak dalej i śladami mistrza uwieńczyć mus czekoladowy kawową pianką. Wówczas deser warto podać w filiżankach, imitując w ten sposób cappuccino i skrywając czekoladowe wnętrze. W obu wersjach mus jest wytworny w smaku.
Jeśli tak jak ja lubicie mus czekoladowy, to wypróbujcie także inne przepisy:
- mus czekoladowy z adwokatem
- mus czekoladowy z zielem angielskim
- mus czekoladowy z ricottÄ…
- wegański mus czekoladowy z awokado bez cukru
Składniki (na 5 porcji):
mus czekoladowy:
- 80g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 łyżeczka masła
- 1 espresso
- 2 żółtka
- 30 ml wrzÄ…tku
- 1 białko
- 1 łyżeczka cukru
czekoladowa pianka (opcjonalnie):
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku, dobrej jakości
- 60g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka mleka 3,2%
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekaj. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, masło i espresso. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i cały czas ubijaj. Na końcu wlej wrzątek i ubij.
- W osobnym naczyniu ubij białko z cukrem nie na bardzo sztywno, powinno być miękka. Wmieszaj ubite białka do czekoladowej masy i rozlej do naczyń.
- Aby zrobić kawową piankę (opcjonalnie), ubij wszystkie składniki, nie na sztywno i wlej na mus czekoladowy.
- Mus czekoladowy z kawową pianką możesz udekorować gorzkim kakao.
2 komentarze
Kasia Tapenda says:
na mus czekoladowy to i nawet ja siÄ™ skuszÄ™ :D
Pozdrawiam serdecznie
Kaisa
EWA says:
pieknie sie prezentuje napewno tez tak smakuje zrobie na 100% :)