Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Czasem niewiele trzeba, by sprawić sobie odrobinÄ™ przyjemnoÅ›ci i zamienić coÅ› zwykÅ‚ego w niecodzienny smak. Tak jest w przypadku pieczonego grejpfruta, który zmienia smak i jest bardziej sÅ‚odki, mniej gorzki niż na surowo. Åšwieży imbir podkrÄ™ca jego cytrusowość, a cynamon dodaje kojÄ…cego smaku. Jakkolwiek to brzmi, musicie spróbować, zwÅ‚aszcza, że jego przygotowanie trwa dosÅ‚ownie moment i można już siÄ™ rozkoszować chwilÄ…. I oddać siÄ™ wspomnieniom, które towarzyszyÅ‚y nam w tym roku. O tym pewnie jeszcze napiszÄ™ wiÄ™cej;) Ale jeÅ›li myÅ›lÄ™ o kulinarnych najważniejszych chwilach, to niewÄ…tpliwie jest to otwarcie wÅ‚asnej restauracji – Brylantowa 16, przygotowywanie jeżowców w Grecji i niekoÅ„czÄ…ce siÄ™ inspiracje za sprawÄ… Water & Wine i Marka FlisiÅ„skiego. To wÅ‚aÅ›nie ta kuchnia sprawia, że dzielÄ™ siÄ™ z Wami ciepÅ‚ym (myÅ›lami) przepisem.

Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Składniki:

  • 1 grejpfrut różowy
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka cienkich plasterków Å›wieżego imbiru
  • 2 Å‚yżki jogurtu greckiego
  • szczypta cynamonu
  • miód lub ksylitol do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Grejpfruta przekrój na pół i łyżeczką oddziel delikatnie miąższ od białych błonek.
  3. Cienkie plasterki imbiru powtykaj między cząsteczki grejpfruta, umieść też tam gałązki rozmarynu.
  4. Piecz 10-12 minut.
  5. Jogurt grecki wymieszaj z cynamonem, dosłodź miodem lub ksylitolem (jeśli tak jak ja nie możesz jeść miodu).
  6. Upieczone czÄ…stki grejpfruta zanurzaj w cynamonowym jogurcie.

Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Pieczony grejpfrut to przekąska, drugie śniadanie lub deser :) Dla mnie wszystkie opcje dobre, zwłaszcza, że to jeden z nielicznych owoców, które mogę jeść.

Pieczony grejpfrut z rozmarynem i imbirem

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy

  1. Gustavo Woltmann says:

    Nawet by mi w życiu nie przyszÅ‚o do gÅ‚owy, żeby piec grejpfruta! I jak siÄ™ to je – na ciepÅ‚o? Czy trzeba poczekać, aż bÄ™dzie znów chÅ‚odny?