
Czasem niewiele trzeba, by sprawić sobie odrobinÄ™ przyjemnoÅ›ci i zamienić coÅ› zwykÅ‚ego w niecodzienny smak. Tak jest w przypadku pieczonego grejpfruta, który zmienia smak i jest bardziej sÅ‚odki, mniej gorzki niż na surowo. Åšwieży imbir podkrÄ™ca jego cytrusowość, a cynamon dodaje kojÄ…cego smaku. Jakkolwiek to brzmi, musicie spróbować, zwÅ‚aszcza, że jego przygotowanie trwa dosÅ‚ownie moment i można już siÄ™ rozkoszować chwilÄ…. I oddać siÄ™ wspomnieniom, które towarzyszyÅ‚y nam w tym roku. O tym pewnie jeszcze napiszÄ™ wiÄ™cej;) Ale jeÅ›li myÅ›lÄ™ o kulinarnych najważniejszych chwilach, to niewÄ…tpliwie jest to otwarcie wÅ‚asnej restauracji – Brylantowa 16, przygotowywanie jeżowców w Grecji i niekoÅ„czÄ…ce siÄ™ inspiracje za sprawÄ… Water & Wine i Marka FlisiÅ„skiego. To wÅ‚aÅ›nie ta kuchnia sprawia, że dzielÄ™ siÄ™ z Wami ciepÅ‚ym (myÅ›lami) przepisem.
Składniki:
- 1 grejpfrut różowy
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka cienkich plasterków świeżego imbiru
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta cynamonu
- miód lub ksylitol do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Grejpfruta przekrój na pół i łyżeczką oddziel delikatnie miąższ od białych błonek.
- Cienkie plasterki imbiru powtykaj między cząsteczki grejpfruta, umieść też tam gałązki rozmarynu.
- Piecz 10-12 minut.
- Jogurt grecki wymieszaj z cynamonem, dosłodź miodem lub ksylitolem (jeśli tak jak ja nie możesz jeść miodu).
- Upieczone czÄ…stki grejpfruta zanurzaj w cynamonowym jogurcie.
Pieczony grejpfrut to przekąska, drugie śniadanie lub deser :) Dla mnie wszystkie opcje dobre, zwłaszcza, że to jeden z nielicznych owoców, które mogę jeść.
5 komentarzy
mojamalakuchnia says:
wspaniały pomysł!
Gustavo Woltmann says:
Nawet by mi w życiu nie przyszÅ‚o do gÅ‚owy, żeby piec grejpfruta! I jak siÄ™ to je – na ciepÅ‚o? Czy trzeba poczekać, aż bÄ™dzie znów chÅ‚odny?
Agata says:
na ciepło :)
Anna says:
Chyba muszę wypróbować przepis :)
Agata says:
koniecznie :) zwłaszcza, że to najłatwiejszy przepis ;)