Założeniem książki „Minimalist Baker” jest to, aby przepisy nie zawierały więcej niż 10 składników i były do przygotowania w 30 minut. Blender to jedyne potrzebne urządzenie do przygotowania niektórych przepisów, w pozostałych wystarczy tylko wymieszać składniki. To idealna opcja dla wszystkich zapracowanych i tych, którzy nie lubią w kuchni spędzać zbyt dużo czasu. Ale lubią za to dobrze zjeść :)
Autorką książki jest Dana Shultz, prowadząca jednego z najpopularniejszych blogów amerykańskich – Minimalist Baker.
Książka jest napisana w bardzo usystematyzowany sposób, zaczynając od podstaw. Dowiecie się jak przygotować jajko lniane, zrobić mleko roślinne, przygotować bezglutenową mieszankę mąk a także wegański parmezan. Wszystkie te rzeczy są wykorzystywane wielokrotnie w przepisach. Podobnie ze składnikami, które się powtarzają, dzięki czemu nie ma obaw, że coś będzie nam zalegać w szufladzie. Kolejne rozdziały poświęcone są przystawkom, daniom głównych, śniadaniom, napojom i deserom. I wszystko bez nabiału i bez glutenu i bez białego cukru.
„Minimalist Baker” to dowód na to, że jedzenie może być zarówno pyszne, jak i zdrowe. To kwintesencja mojej kuchni, dlatego prawdopodobnie dlatego ta książka przypadła mi tak do gustu :)
autor: Dana Schultz
tytuł: Minimalist Baker. Prosto, smacznie, wegańsko
Wydawnictwo: Pascal
Premiera: 11.11.2016
Książka do kupienia w dobrej cenie w BookMaster.pl