Stos porzuconych liÅ›ci wciÅ›niÄ™te niedbale do skrzynki,  którÄ… pod koniec dnia ktoÅ› zaniesie do Å›mietnika tuż obok. CieszÄ… zieleniÄ… i soczystoÅ›ciÄ…, ale to maÅ‚o kogo obchodzi. SÄ… odrywane na specjalne życzenie, a tych, liczÄ…c wypeÅ‚nione nimi po brzegi pudÅ‚a, jest co niemiara. Nikomu nie chce siÄ™ targać do domu kompletu, skoro liÅ›cie i tak do niczego siÄ™ nie przydadzÄ…. To chwast przecież – sÅ‚yszÄ™, gdy pytam dlaczego. LiÅ›cie jedzÄ… tylko króliki – drwiÄ…co ich potencjaÅ‚ ocenia ktoÅ› przede mnÄ…. SÄ… gorzkie -  wydaje wyrok mÅ‚oda dziewczyna z dzieckiem  na rÄ™kach, dla którego wybiera najlepsze marchewki.

A mnie kuszą, więc zbieram te wszystkie sieroty i szukam na nie pomysłu. Sięgam do rodzinnych historii, jestem w kuchni obok babci i ukradkiem spoglądam na jej dłonie, które najpierw opłukują liście z piasku, bo lubi ten łobuz  zbierać się w ich zakamarkach, a potem suszą je i siekają. W lodówce przegryza się śmietankowy sos, oblebione nim będą miłym kompanem dla młodych ziemniaków z koperkem, które właśnie miękkną w garnku.

LiÅ›cie rzodkiewki majÄ… moc. WiÄ™cej w nich witaminy C niż w cytrynie! Genialnie czyszczÄ… organizm z toksyn, usprawniajÄ… prace żołądka i przemianÄ™ materii. OdtruwajÄ… i regulujÄ… ciÅ›nienie krwi. Wyposażone sÄ… w potężniejszÄ… gamÄ™ wartoÅ›ci odżywczych niż ich różowe sÄ…siadki. SÄ… najzdrowszÄ… częściÄ… pÄ™czka, po który siÄ™gamy tak chÄ™tnie w nowalijkowym sezonie. Na Dalekim Wschodzie wyciskajÄ… z nich sok, którym leczÄ… żółtaczkÄ™. Lepiej ich nie lekceważyć, bo przydadzÄ… siÄ™ organizmowi – na ich porcjÄ™ zareaguje z wdziÄ™cznoÅ›ciÄ….

Wykorzystnie liÅ›ci idealnie wpisuje siÄ™ w ideÄ™ #zero waste w kuchni, którÄ… promujÄ… najlepsi kucharze. W restauracji Water&Wine z czuÅ‚oÅ›ciÄ… myÅ›li siÄ™ o każdym skÅ‚adniku, który trafia na stół. Sporo produktów pochodzi z ogrodu, który rozrasta siÄ™ przed oknami. W Drzewcach nowalijki otoczone sÄ… opiekÄ…, szefowie kuchni Marek FlisiÅ„ski i Kamil RaczyÅ„ski regularnie sprawdzajÄ…, jak im siÄ™ wiedzie, bo to z tego, co wyroÅ›nie im w ogrodzie potem konstruujÄ… wybitne dania. RoÅ›liny majÄ… zapewnione dobre warunki  – najpierw sÄ… w szklarni, bazujÄ… na wsparciu natury, co przebija siÄ™ później w ich uczciwym smaku.

Ta autentyczność została doceniona ostatnio. Restauracja Water&Wine znalazła się w nowej edycji międzynarodowego przewodnika Where Chefs Eat. Trafiają tam tylko wyjątkowe miejsca, a to w Drzewcach przy rozlewni wody Cisowianka takie jest, bo nie karmi codziennie. Na kolację trzeba się zapisać ze sporym wyprzedzeniem.

Inspiracje z Water&Wine przenoszę na swoje domowe talerze i łączę z rodzinnymi przepisami. Liści rzodkiewki więc absolutnie nie wyrzucam, tylko dorzucam do zupy, sałatki, koktajlu czy pesto. Pyszne są także pieczone lub duszone z dodatkiem mięsa. Mogą być farszem do kruchej tarty. Na pewno nie powinny trafiać do śmietnika i liczę, że moje propozycje Was skłonią do tego, by liściom rzodkiewki dać szasnę. 

Co zrobić z liści rzodkiewki?

Pesto z liści rzodkiewki

  • liÅ›cie rzodkiewki
  • zÄ…bek czosnku
  • 3 Å‚yżki oliwy
  • Å‚yżka orzechów wÅ‚oskich
  • Å‚yżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Umyj liście rzodkiewki. Na rozgrzanej suchej patelni upraż przez chwilę łyżkę orzechów włoskich. Gorące przełóż do blendera, dodaj liście rzodkiewki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z cytryny. Zmiksuj. Pesto możesz przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce. Zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika.

Do czego użyć pesto z liści rzodkiewki?

  • można je wymieszać z ugotowanym makaronem
  • dodać do kanapek
  • użyć jako farszu do mÅ‚odych pieczonych ziemniaków

Koktajl z liści rzodkiewki

  • liÅ›cie rzodkiewki
  • dojrzaÅ‚y banan
  • pół szklanki soku jabÅ‚kowego
  • pół szklanki wody – lub wiÄ™cej, jeÅ›li wolisz rzadszy koktaj
  • Å‚yżka soku z cytryny
  • Å‚yżeczka siemienia lnianego

Liście umyj, osusz, posiekaj i przełóż do blendera. Dodaj pokrojonego w plastry banana, sok z cytryny, sok jabłkowy, wodę i siemię. Całość zmiksuj tak, by liście dobrze się rozdrobniły.

Wiosenna zupa z liści rzodkiewki 

  • liÅ›cie rzodkiewki
  • kilka rzodkiewek
  • 2-3 mÅ‚ode ziemniaki
  • cebula szalotka
  • 2 Å‚yżki masÅ‚a
  • 2 Å‚yżki soku z cytryny
  • 2 Å‚yżki Å›mietany 30%
  • pół Å‚yżeczki gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
  • sól, pieprz
  • woda 1,5 litra

LiÅ›cie rzodkiewki opÅ‚ukać. SzalotkÄ™ posiekać. Ziemniaki oczyÅ›cić – nie trzeba ich obierać i pokroić w kostkÄ™. W garnku rozgrzać masÅ‚o, dodać cebulÄ™ i przesmażyć do zarumienienia. Potem wrzucić ziemniaki i liÅ›cie. Dolać 2-3 Å‚yżki wody i dusić przez 5 minut.Gdy ziemniaki zmiÄ™knÄ… wlać pozostałą wodÄ™ i gotować zupÄ™ przez 10 minut. Potem doprawić sokiem z cytryny, Å›mietanÄ…, gaÅ‚kÄ…, solÄ… i pieprzem – zmiksować na gÅ‚adki krem. Przed podaniem każdÄ… porcjÄ™ udekorować startÄ… rzodkiewkÄ….

 

  • ZdjÄ™cia szklarni i informacji z przewodnika Where Chefs Eat pochodzÄ… z FB Water&Wine, a tutaj  mam przepis na pyszne pieczone rzodkiewki.

PolecamyPrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze

  1. Pingback: #Gastroblog miesiąca – kwiecień 4/2018 | Managero.pl

  2. Edyta says:

    Wow! Jestem zachwycona przepisami! Wczoraj kupiÅ‚am rzodkiewkÄ™, dziÅ› bÄ™dÄ™ robić pesto! Już siÄ™ nie mogÄ™ doczekać! LubiÄ™ takie „nowoczesne” przepisy

  3. Halina Parusińska- Toruńska says:

    A ja i tak najbardziej lubię liście rzodkiewki i zjadam ,,opłukane drobno posiekane, rzodkiewki też pokrojone w plasterki lub starte, posolone, wymieszane z jogurtem naturalnym, lub śmietaną i posypane koperkiem,, super są też dokładane do surówek zakwaszanych sokiem z kiszonych ogórków. Pozdrawiam