
Stos porzuconych liÅ›ci wciÅ›niÄ™te niedbale do skrzynki, którÄ… pod koniec dnia ktoÅ› zaniesie do Å›mietnika tuż obok. CieszÄ… zieleniÄ… i soczystoÅ›ciÄ…, ale to maÅ‚o kogo obchodzi. SÄ… odrywane na specjalne życzenie, a tych, liczÄ…c wypeÅ‚nione nimi po brzegi pudÅ‚a, jest co niemiara. Nikomu nie chce siÄ™ targać do domu kompletu, skoro liÅ›cie i tak do niczego siÄ™ nie przydadzÄ…. To chwast przecież – sÅ‚yszÄ™, gdy pytam dlaczego. LiÅ›cie jedzÄ… tylko króliki – drwiÄ…co ich potencjaÅ‚ ocenia ktoÅ› przede mnÄ…. SÄ… gorzkie - wydaje wyrok mÅ‚oda dziewczyna z dzieckiem na rÄ™kach, dla którego wybiera najlepsze marchewki.
A mnie kuszą, więc zbieram te wszystkie sieroty i szukam na nie pomysłu. Sięgam do rodzinnych historii, jestem w kuchni obok babci i ukradkiem spoglądam na jej dłonie, które najpierw opłukują liście z piasku, bo lubi ten łobuz zbierać się w ich zakamarkach, a potem suszą je i siekają. W lodówce przegryza się śmietankowy sos, oblebione nim będą miłym kompanem dla młodych ziemniaków z koperkem, które właśnie miękkną w garnku.
LiÅ›cie rzodkiewki majÄ… moc. WiÄ™cej w nich witaminy C niż w cytrynie! Genialnie czyszczÄ… organizm z toksyn, usprawniajÄ… prace żołądka i przemianÄ™ materii. OdtruwajÄ… i regulujÄ… ciÅ›nienie krwi. Wyposażone sÄ… w potężniejszÄ… gamÄ™ wartoÅ›ci odżywczych niż ich różowe sÄ…siadki. SÄ… najzdrowszÄ… częściÄ… pÄ™czka, po który siÄ™gamy tak chÄ™tnie w nowalijkowym sezonie. Na Dalekim Wschodzie wyciskajÄ… z nich sok, którym leczÄ… żółtaczkÄ™. Lepiej ich nie lekceważyć, bo przydadzÄ… siÄ™ organizmowi – na ich porcjÄ™ zareaguje z wdziÄ™cznoÅ›ciÄ….
Wykorzystnie liÅ›ci idealnie wpisuje siÄ™ w ideÄ™ #zero waste w kuchni, którÄ… promujÄ… najlepsi kucharze. W restauracji Water&Wine z czuÅ‚oÅ›ciÄ… myÅ›li siÄ™ o każdym skÅ‚adniku, który trafia na stół. Sporo produktów pochodzi z ogrodu, który rozrasta siÄ™ przed oknami. W Drzewcach nowalijki otoczone sÄ… opiekÄ…, szefowie kuchni Marek FlisiÅ„ski i Kamil RaczyÅ„ski regularnie sprawdzajÄ…, jak im siÄ™ wiedzie, bo to z tego, co wyroÅ›nie im w ogrodzie potem konstruujÄ… wybitne dania. RoÅ›liny majÄ… zapewnione dobre warunki – najpierw sÄ… w szklarni, bazujÄ… na wsparciu natury, co przebija siÄ™ później w ich uczciwym smaku.
Ta autentyczność została doceniona ostatnio. Restauracja Water&Wine znalazła się w nowej edycji międzynarodowego przewodnika Where Chefs Eat. Trafiają tam tylko wyjątkowe miejsca, a to w Drzewcach przy rozlewni wody Cisowianka takie jest, bo nie karmi codziennie. Na kolację trzeba się zapisać ze sporym wyprzedzeniem.
Inspiracje z Water&Wine przenoszÄ™ na swoje domowe talerze i łączÄ™ z rodzinnymi przepisami. LiÅ›ci rzodkiewki wiÄ™c absolutnie nie wyrzucam, tylko dorzucam do zupy, saÅ‚atki, koktajlu czy pesto. Pyszne sÄ… także pieczone lub duszone z dodatkiem miÄ™sa. MogÄ… być farszem do kruchej tarty. Na pewno nie powinny trafiać do Å›mietnika i liczÄ™, że moje propozycje Was skÅ‚oniÄ… do tego, by liÅ›ciom rzodkiewki dać szasnÄ™.Â
Co zrobić z liści rzodkiewki?
Pesto z liści rzodkiewki
- liście rzodkiewki
- zÄ…bek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżka orzechów włoskich
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Umyj liście rzodkiewki. Na rozgrzanej suchej patelni upraż przez chwilę łyżkę orzechów włoskich. Gorące przełóż do blendera, dodaj liście rzodkiewki, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, ząbek czosnku i sok z cytryny. Zmiksuj. Pesto możesz przełożyć do słoika, zakręcić i przechowywać tydzień w lodówce. Zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika.
Do czego użyć pesto z liści rzodkiewki?
- można je wymieszać z ugotowanym makaronem
- dodać do kanapek
- użyć jako farszu do młodych pieczonych ziemniaków
Koktajl z liści rzodkiewki
- liście rzodkiewki
- dojrzały banan
- pół szklanki soku jabłkowego
- pół szklanki wody – lub wiÄ™cej, jeÅ›li wolisz rzadszy koktaj
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka siemienia lnianego
Liście umyj, osusz, posiekaj i przełóż do blendera. Dodaj pokrojonego w plastry banana, sok z cytryny, sok jabłkowy, wodę i siemię. Całość zmiksuj tak, by liście dobrze się rozdrobniły.
Wiosenna zupa z liÅ›ci rzodkiewkiÂ
- liście rzodkiewki
- kilka rzodkiewek
- 2-3 młode ziemniaki
- cebula szalotka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany 30%
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- woda 1,5 litra
LiÅ›cie rzodkiewki opÅ‚ukać. SzalotkÄ™ posiekać. Ziemniaki oczyÅ›cić – nie trzeba ich obierać i pokroić w kostkÄ™. W garnku rozgrzać masÅ‚o, dodać cebulÄ™ i przesmażyć do zarumienienia. Potem wrzucić ziemniaki i liÅ›cie. Dolać 2-3 Å‚yżki wody i dusić przez 5 minut.Gdy ziemniaki zmiÄ™knÄ… wlać pozostałą wodÄ™ i gotować zupÄ™ przez 10 minut. Potem doprawić sokiem z cytryny, Å›mietanÄ…, gaÅ‚kÄ…, solÄ… i pieprzem – zmiksować na gÅ‚adki krem. Przed podaniem każdÄ… porcjÄ™ udekorować startÄ… rzodkiewkÄ….
4 komentarze
Pingback: #Gastroblog miesiąca – kwiecień 4/2018 | Managero.pl
Edyta says:
Wow! Jestem zachwycona przepisami! Wczoraj kupiÅ‚am rzodkiewkÄ™, dziÅ› bÄ™dÄ™ robić pesto! Już siÄ™ nie mogÄ™ doczekać! LubiÄ™ takie „nowoczesne” przepisy
Aneta says:
Genialne pomysły, wypróbuję chętnie
Halina Parusińska- Toruńska says:
A ja i tak najbardziej lubię liście rzodkiewki i zjadam ,,opłukane drobno posiekane, rzodkiewki też pokrojone w plasterki lub starte, posolone, wymieszane z jogurtem naturalnym, lub śmietaną i posypane koperkiem,, super są też dokładane do surówek zakwaszanych sokiem z kiszonych ogórków. Pozdrawiam