Pewien wÅ‚oski kucharz zdradziÅ‚ mi tajemnicÄ™ – otóż tiramisu to sÅ‚odka odmiana wiagry :) Ile w tej poÅ‚udniowej legendzie jest prawdy, nie mnie oceniać. Wiem natomiast, że to mój ulubiony deser. Å»eby siÄ™ nie znudziÅ‚, na wÅ‚asnÄ… rÄ™kÄ™, bez wÅ‚oskiej presji, próbujÄ™ go urozmaicić. Ta wakacyjna wersja oparta jest na ciemnych biszkoptach z jagodowym akcentem. Żeby wybrzmiaÅ‚ on dość mocno, nie dodaÅ‚am Å›mietany, tylko utarte na puch żółtka.

Składniki:

  • dwa opakowania podÅ‚użnych kakaowych biszkoptów (standardowe majÄ… ok 14o g) – jeÅ›li nie macie ciemnych, mogÄ… być zwykÅ‚e,mogÄ… być upieczone z tego przepisu
  • 1,5 szklanki jagód
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 Å‚yżki kakao
  • szklanka mocnej Å›wieżo zaparzonej kawy
  • pół szklanki likieru – ja użyÅ‚am czekoladowego, dobry bÄ™dzie też wiÅ›niowy

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać. Wstawić na co najmniej pół godziny do lodówki. Kawę wymieszać z likierem i delikatnie nasączyć nią każdy z biszkoptów. W naczyniu albo formie do ciasta ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, mocno dociskając każdy z nich. Na wierzch wyłożyć połowę schłodzonej masy z żółtek i sera. Oprószyć kakao i wysypać jagody. Owoce muszą być rozłożone równo. Następnie przykrywamy je kolejna warstwą nasączonych biszkoptów. Wierzch dekorujemy pozostałą masą. Obsypujemy kakao. Można udekorować jagodami. Gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, świetne jest po całej nocy spędzonej tam.

Masa z żółtek nawet jeśli wyjdzie nieco płynna pod wpływem zimna zgęstnieje. Bez problemu bedzie można podzielić deser na kawałki.


DeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    6 komentarzy