Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Królowały wówczas wyroby czekoladopodobne, więc blok czekoladowy zrobiony z kakao, margaryny, cukru, mleka w proszku i wafli (w szczycie luksusu jeszcze  z bakalii) był prawdziwym rarytasem. Do dzisiaj wspominam ten smak i blok w wykonaniu mojej chrzestnej.

Przeglądając niedawno nową książkę – „Kuchnia w stylu wolnym” Annabel Langbein  zobaczyłam przepis na blok czekoladowy, który składnikami w żaden sposób nie przypomina tego sprzed lat. Robi się go bardzo szybko i jest pyszny. Konsystencję ma podobną, ale jest nieco lżejszy i bardziej wykwinty.

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Składniki:

  • 350g gorzkiej czekolady (dałam 200g czekolady gorzkiej i zająca wielkanocnego z pełnomlecznej czekolady o wadze 150g)
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cukru pudru (pominęłam)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny (dodatkowo dałam pół szklanki suszonych wiśni)
  • 3/4 szklanki niesolonych pistacji bez łupinek (dałam solone i posiekane migdały)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na kawałki i wsyp do metalowej lub żaroodpornej miski.
  2. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody. Gotuj na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. ściągnij z ognia.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wlej skondensowane mleko, ekstrakt z wanilii i bakalie. Wszystko wymieszaj
  4. Niewielką keksówkę (ok. 18cm na 5cm) wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia i przelej masę. Wstaw do lodówki na kilka godzin, ja zostawiłam na noc.
  5. Blok czekoladowy można przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu przez kilka tygodni (wątpię, żeby dotrwał tyle :))) )

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    11 komentarzy

  1. Ola says:

    całe życie oddawałam czekoladowe króliki i mikołaje swojemu bratu bo przez 18-19 lat nie lubiłam czekolady… a od kilku lat ani mi się śni! :D
    tak to się smak zmienia… ;) szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu

  2. Incisivi says:

    Heh… Skoro użyłaś tabliczki czekolady oraz czakoladowego barana, to tak naprawdę użyłaś mleka w proszku, ponieważ jest zawarte w tych produktach.

    • Agata says:

      Dla mnie tradycyjny blok, jaki pamiętam z dzieciństwa, był bez czekolady, na bazie mleka w proszku i kakao. Do bloku wg tego przepisu nie dodaje się mleka w proszku, ale masz rację, w czekoladzie mlecznej jest on zawarty (w moim przypadku w zającu wielkanocnym).

      W gorzkiej czekoladzie nie ma zaś mleka w proszku, więc można użyć tylko takiej, aby był to blok czekoladowy bez jakiejkolwiek zawartości mleka w proszku ;)

  3. Pietrek says:

    Miałem się odchudzać ale tego przepisu sobie nie odpuszczę.
    Dziękuję bardzo, a w poniedziałek kupię produkty i do roboty :)