Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem. Królowały wówczas wyroby czekoladopodobne, więc blok czekoladowy zrobiony z kakao, margaryny, cukru, mleka w proszku i wafli (w szczycie luksusu jeszcze  z bakalii) był prawdziwym rarytasem. Do dzisiaj wspominam ten smak i blok w wykonaniu mojej chrzestnej.

PrzeglÄ…dajÄ…c niedawno nowÄ… książkÄ™ – „Kuchnia w stylu wolnym” Annabel Langbein  zobaczyÅ‚am przepis na blok czekoladowy, który skÅ‚adnikami w żaden sposób nie przypomina tego sprzed lat. Robi siÄ™ go bardzo szybko i jest pyszny. KonsystencjÄ™ ma podobnÄ…, ale jest nieco lżejszy i bardziej wykwinty.

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Składniki:

  • 350g gorzkiej czekolady (daÅ‚am 200g czekolady gorzkiej i zajÄ…ca wielkanocnego z peÅ‚nomlecznej czekolady o wadze 150g)
  • 3/4 szklanki skondensowanego mleka sÅ‚odzonego
  • 2 Å‚yżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 cukru pudru (pominęłam)
  • 1 szklanka suszonej żurawiny (dodatkowo daÅ‚am pół szklanki suszonych wiÅ›ni)
  • 3/4 szklanki niesolonych pistacji bez Å‚upinek (daÅ‚am solone i posiekane migdaÅ‚y)

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połam na kawałki i wsyp do metalowej lub żaroodpornej miski.
  2. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało tafli wody. Gotuj na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. ściągnij z ognia.
  3. Do rozpuszczonej czekolady wlej skondensowane mleko, ekstrakt z wanilii i bakalie. Wszystko wymieszaj
  4. Niewielką keksówkę (ok. 18cm na 5cm) wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia i przelej masę. Wstaw do lodówki na kilka godzin, ja zostawiłam na noc.
  5. Blok czekoladowy można przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu przez kilka tygodni (wątpię, żeby dotrwał tyle :))) )

Blok czekoladowy bez mleka w proszku

Blok czekoladowy bez mleka w proszku


DeseryPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    11 komentarzy

  1. Ola says:

    caÅ‚e życie oddawaÅ‚am czekoladowe króliki i mikoÅ‚aje swojemu bratu bo przez 18-19 lat nie lubiÅ‚am czekolady… a od kilku lat ani mi siÄ™ Å›ni! :D
    tak to siÄ™ smak zmienia… ;) szkoda, że wczeÅ›niej nie znaÅ‚am tego przepisu

    • Agata says:

      nie próbowałam, mleko słodzone gwarantuje, że masa zgęstnieje i będzie dała się kroić :)

  2. Incisivi says:

    Heh… Skoro użyÅ‚aÅ› tabliczki czekolady oraz czakoladowego barana, to tak naprawdÄ™ użyÅ‚aÅ› mleka w proszku, ponieważ jest zawarte w tych produktach.

    • Agata says:

      Dla mnie tradycyjny blok, jaki pamiętam z dzieciństwa, był bez czekolady, na bazie mleka w proszku i kakao. Do bloku wg tego przepisu nie dodaje się mleka w proszku, ale masz rację, w czekoladzie mlecznej jest on zawarty (w moim przypadku w zającu wielkanocnym).

      W gorzkiej czekoladzie nie ma zaś mleka w proszku, więc można użyć tylko takiej, aby był to blok czekoladowy bez jakiejkolwiek zawartości mleka w proszku ;)

  3. Pietrek says:

    Miałem się odchudzać ale tego przepisu sobie nie odpuszczę.
    Dziękuję bardzo, a w poniedziałek kupię produkty i do roboty :)