Pierwsze dni nowego roku spÄ™dzam w sercu brytyjskiego królewstwa- Londynie. To idealne miejsce na niezobowiÄ…zujÄ…ca podróż kulinarnÄ… do kuchni najbardziej egzotycznego dla nas – Europejczyków Å›wiata. Po wietnamskiej zupie Pho, która zgodnie z obietnicÄ… kucharza wyeliminowaÅ‚a ze mnie przeziÄ™bienie, hinduskim dosom i chiÅ„skim dipsomom zdecydowaÅ‚am siÄ™ zrobić ukÅ‚on w stronÄ™ brytyjskiej tradycji. Åšwiat drwi z angielskiego przywiÄ…zania do historycznie robotniczego dziÅ› najpopularniejszego Å›niadania zupeÅ‚nie niesÅ‚usznie. Pozbawione niektórych dodatków smakuje przyjemnie,chrupiÄ…ca grzanka maczana w delikatnie Å›ciÄ™tym żółtku, zarumieniony pomidor i odrobina czerwonej fasoli naprawdÄ™ mogÄ… być caÅ‚kiem smacznym pomysÅ‚em na Å›niadanie.

Angielskie sniadanie

Składniki:

    • 2 jajka
    • 4 plastry boczku
    • 2 kromki chleba tostowego
    • pomidor
    • pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
    • 2 Å‚yżki masÅ‚a
    • sól, pieprz

Na patelni rozgrzać pół łyżki masła,wrzucić plastry boczku i smażyć do zarumienienia z obu stron. Wyjąć, a na patelni delikatnie rozbić jajka. Smażyć tylko do ścięcia białka. Pomidory pokroić na grube plastry i obsmażyć z obu stron. Fasolę podgrzać. Chleb podgrzać w tosterze lub na patelni. Posmarować masłem. Na każdą z grzanek wyłożyć dwa plastry ciepłego boczku, na niego jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z plastrami pomidora i fasolą.

angielskie sniadanie


ÅšniadaniaPrzepisyPrzystawki
Author: Sylwia

Get Connected

    4 komentarze