
Pierwsze dni nowego roku spÄ™dzam w sercu brytyjskiego królewstwa- Londynie. To idealne miejsce na niezobowiÄ…zujÄ…ca podróż kulinarnÄ… do kuchni najbardziej egzotycznego dla nas – Europejczyków Å›wiata. Po wietnamskiej zupie Pho, która zgodnie z obietnicÄ… kucharza wyeliminowaÅ‚a ze mnie przeziÄ™bienie, hinduskim dosom i chiÅ„skim dipsomom zdecydowaÅ‚am siÄ™ zrobić ukÅ‚on w stronÄ™ brytyjskiej tradycji. Åšwiat drwi z angielskiego przywiÄ…zania do historycznie robotniczego dziÅ› najpopularniejszego Å›niadania zupeÅ‚nie niesÅ‚usznie. Pozbawione niektórych dodatków smakuje przyjemnie,chrupiÄ…ca grzanka maczana w delikatnie Å›ciÄ™tym żółtku, zarumieniony pomidor i odrobina czerwonej fasoli naprawdÄ™ mogÄ… być caÅ‚kiem smacznym pomysÅ‚em na Å›niadanie.
Składniki:
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- 2 kromki chleba tostowego
- pomidor
- pół szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać pół łyżki masła,wrzucić plastry boczku i smażyć do zarumienienia z obu stron. Wyjąć, a na patelni delikatnie rozbić jajka. Smażyć tylko do ścięcia białka. Pomidory pokroić na grube plastry i obsmażyć z obu stron. Fasolę podgrzać. Chleb podgrzać w tosterze lub na patelni. Posmarować masłem. Na każdą z grzanek wyłożyć dwa plastry ciepłego boczku, na niego jajko. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z plastrami pomidora i fasolą.
4 komentarze
magda says:
Nowe smaki, nowe poranne zwyczaje, to lubiÄ™! :)
whiness says:
Nigdy nie jadłam teko typowego angielskiego śniadania ;) Kiedyś spróbuję, bo aż mnie to zastanawia.
Sylvia / Happines is homemade says:
Jedyne co zniecheca Mnie do nich zawsze to te okropne kielbaski :) Sa ohydne dla Mnie przynajmniej :) Ale samo w sobie jest fajne i smaczne, najlepsze domowe :D
Sylwia says:
Dlatego w swojej wersji kielbaski pominelam:)