
Ostatnio zakochałam się w kolorach. Może to tęsknota za wiosną? Dzięki barwnikom kulinarne życie nabiera charakteru. Wiem, że nie są najzdrowsze, ale niewielka kropla od czasu do czasu dorzucona do kremu, nie powinna zaszkodzić. Doda za to uroku niewątpliwie. Różane babeczki o różowym kolorze są wdzięczne, a nieco przesłodzone tylko dla oczu. Polecam wszystkim spragnionym słońca.
Składniki:
- Â 2 szklanki mÄ…ki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 120 g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki maślanki albo mleka
- szklanka płatków migdałowych
- 3 łyżeczki wody różanej
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka różowego barwnika
MÄ…kÄ™ przesiać z proszkiem i sodÄ…. MasÅ‚o utrzeć ma gÅ‚adkÄ… masÄ™. Jajka utrzeć cukrem dodać do masy maÅ›lanej. Wymieszać z maÅ›lankÄ… i 2 Å‚yżkami wody różanej, a nastÄ™pnie połączyć z suchymi skÅ‚adnikami. Na koniec wsypać pÅ‚atki, ostatni raz delikatnie wymieszać. Ciasto nakÅ‚adać do foremek ma muffinki wyÅ‚ożonych papilotkami – jeÅ›li ich nie używacie – posmaruje wgłębienia odrobina masÅ‚a. W każdym wgłębieniu powinno być ciasta do 3/4 wysokoÅ›ci. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec okoÅ‚o 20-22 minut – do suchego patyczka. W czasie pieczenia, zrobić krem. Masacarpone wymieszać delikatnie z cukrem pudrem,barwnikiem i wodÄ… różanÄ…. Powstanie gÅ‚adka masa, którÄ… należy schÅ‚odzić okoÅ‚o godziny w lodówce. Krem za pomocÄ… rÄ™kawa cukierniczego lub Å‚yżki należy nakÅ‚adać dopiero na caÅ‚kowicie wystudzone babeczki.
Ja w każdej babeczce zrobiłam dziurkę i krem nałożyłam także do środka.
mmmmmmmmm
4 komentarze
www.ilovebake.pl says:
Piękne i mega różowe :)
Inspirowane smakiem says:
Wszystko tu takie… różowe..:)
Basia says:
Baaardzo dziewczęce, idealne!
gin says:
Åšliczne, bardzo dziewczÄ™ce :) I faktycznie – patrzÄ…c na nie od razu na myÅ›l przychodzi mi zachód sÅ‚oÅ„ca w czerwcu… :)