Szalenie lubię dziecięce imprezy. To wyśmienita okazja do fantazyjnych wypieków. Można bezkarnie poszaleć z kolorami. Realizować barwne życzenia jubilata. Ten tort powstał dla uroczego siedmiolatka, który ma słabość do jajek niespodzianek i drażetek m&m’s. W cieście nie mogło więc ich zabraknąć.
Tort jest bardzo słodki, bo na kakaowym biszkopcie, przełożonym śmietaną. Dla kontrastu dodałam brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę. Ostatnia warstwa to czekoladowa rozpusta, krem ganache obsypany kolorowymi drażetkami wypełnionymi, a jakże – słodką masą.
Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, musi porządnie schłodzić się w lodówce. Do zbudowania płotka wykorzystałam cienkie wafelki, ale mogą to być również batoniki albo kremowe rurki.
Składniki:
BISZKOPT:
- 6 jajek
- pół szklanki cukru – użyłam brązowego
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Obie mąki, proszek i kakao przesiać do dużej miski i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, delikatnie, małymi łyżkami, jak do bezy, dodawać cukier, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać do piany żółtka, kolejno, po jednym. Wymieszać chwilę i wlać olej. Wmiksować oba składniki.
Przesiane mąki z proszkiem wymieszać i po łyżce wsypywać do płynnej masy, za każdym razem trzeba delikatnie je wmieszać – widelcem lub łyżką, nie mikserem, by masa nie straciła puszystości. Powtarzać do wykończenia składników.
Formę do pieczenia 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Piec w 170 stopniach około 30-35 minut- do tzw. suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić, bo dopiero zimny biszkopt nadaje się do krojenia. Ciasto ostrożnie nożem zmoczonym w wodzie przekroić na 3 blaty.
TORT – masa
- 250 g mlecznej czekolady
- 750 ml śmietany kremówki – 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- puszka brzoskwiń w syropie
- 2 duże opakowania drażetek m&m
- 42 wafelki lub batoniki
250 ml śmietany przelać do garnka i podgrzać, ale nie zagotowywać. Do gorącej śmietany dodać połamanej w kostkę 250 g czekolady. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Masę odstawić, gdy będzie zimna wstawić do lodówki na 3 godziny, aż zgęstnieje. Po tym czasie ubić ją na puszysty krem i ponownie schłodzić.
Pozostałą śmietanę ( 500 ml) ubić z cukrem pudrem. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Do pozostałego soku wlać pół szklanki wody i wymieszać. Na paterze albo talerzu położyć jeden z biszkoptowych blatów. Nasączyć go sokiem z brzoskwiń. Na biszkopt wyłożyć połowę śmietany. Na nią połowę brzoskwiń. Masę przykryć kolejnym blatem i znowu nasączyć go, dodać resztę śmietany i brzoskwiń. Ostatni blat również nasączyć, a potem wyłożyć na niego krem czekoladowy. Na brzegach zostawić wolne miejsca, bo masa i tak się rozleje. Docisnąć i kremem wysmarować brzegi, do których kolejno trzeba przylepiać płotek z wafelków. Gdy nie chce się trzymać, każdy z wafelków posmarować odrobiną czekoladowej masy. Na końcu obwiązać wstążką i górę wypełnić drażetkami.
Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.
13 komentarzy
karmel-itka says:
wygląda super :]
kulinarny-swiat says:
Wygląda smakowicie. A jak z krojeniem? nie ma problemów?
Sylwia says:
Kroi się idealnie, tort jest na biszkopcie, więc dość stabilny. Ostatnia warstwa z kremu czekoladowego pod wpływem chłodu z lodówki zastyga i drażetki się nie rozsypują. Nie mam zdjęcia w kawałku, bo tort zniknął błyskawicznie:)
gin says:
Zachwycający :)
Kulinarnie-Niebanalnie says:
Wygląda faktycznie zniewalająco. A dysponujecie może nieco mniej kaloryczną wersją ??:)
irenka says:
bądźmy szczere. wygląda głupio a i pewnie niezbyt smakuje. wolę tradycyjne. czym tu się zachwycać…
natkom89 says:
Każdy ma prawo do własnej opinii, ale Irenko, bądźmy szczere, jesteś w zdecydowanej mniejszości tort jest śliczny i zamierzam zrobić taki mojemu synkowi w najbliższą sobotę
Projektowanie kalendarzy says:
Pięknie i smakowicie wygląda taki torcik ;-) a jeszcze te cukiereczki to to co dzieci lubią najbardziej
Katoliczka Zosia says:
@Irenka
Jak możesz coś takieog pisać?
Tort wygląda wspaniale.
Monika says:
dzisiaj upiekłam ten tort mojemu synkowi :) wyszedł idealnie i pięknie się prezentuje. Dziękuję za inspirację!
pozdrawiam
Monika
Agata says:
Bardzo nas to cieszy! Dziękujemy ślicznie :)
kasia says:
Mam pytanie, czy zamiast cukierków można użyć opłatka dekoracyjnego? Wiem, że trzeba go położyć nie za wcześniej, czyli na ok godzinę przed podaniem, ale czy krem czekoladowy stojąc kilka godzin w lodówce nie zastygnie na tyle mocno, żeby nie dało się już przykleić opłatka?
Sylwia says:
Można użyć opłatka, jeśli tort przed podaniem nie będzie stał w słońcu, to nic mu się nie stanie! Pozdrawiam serdecznie:)