Szalenie lubię dziecięce imprezy. To wyśmienita okazja do fantazyjnych wypieków. Można bezkarnie poszaleć z kolorami. Realizować barwne życzenia jubilata. Ten tort powstał dla uroczego siedmiolatka, który ma słabość do jajek niespodzianek i drażetek m&m’s. W cieście nie mogło więc ich zabraknąć.

dziecięcy tory urodzinowy

Tort jest bardzo słodki, bo na kakaowym biszkopcie, przełożonym śmietaną. Dla kontrastu dodałam brzoskwiń pokrojonych w drobną kostkę. Ostatnia warstwa to czekoladowa rozpusta, krem ganache obsypany kolorowymi drażetkami wypełnionymi, a jakże – słodką masą.

dziecięcy tort urodzinowy

Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, musi porządnie schłodzić się w lodówce. Do zbudowania płotka wykorzystałam cienkie wafelki, ale mogą to być również batoniki albo kremowe rurki.

Składniki:

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • pół szklanki cukru – użyłam brązowego
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Obie mąki, proszek i kakao przesiać do dużej miski i odstawić. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Gdy będzie gotowa, delikatnie, małymi łyżkami, jak do bezy, dodawać cukier, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać do piany żółtka, kolejno, po jednym. Wymieszać chwilę i wlać olej. Wmiksować oba składniki.

Przesiane mąki z proszkiem wymieszać i po łyżce wsypywać do płynnej masy, za każdym razem trzeba delikatnie je wmieszać – widelcem lub łyżką, nie mikserem, by masa nie straciła puszystości. Powtarzać do wykończenia składników.

Formę do pieczenia 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią masę. Piec w 170 stopniach około 30-35 minut- do tzw. suchego patyczka.

Po wyjęciu z piekarnika, całkowicie ostudzić, bo dopiero zimny biszkopt nadaje się do krojenia. Ciasto ostrożnie nożem zmoczonym w wodzie przekroić na 3 blaty.

dziecięcy tort urodzinowy

TORT – masa

  • 250 g mlecznej czekolady
  • 750 ml śmietany kremówki – 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 duże opakowania drażetek m&m
  • 42 wafelki lub batoniki

250 ml śmietany przelać do garnka i podgrzać, ale nie zagotowywać. Do gorącej śmietany dodać połamanej w kostkę 250 g czekolady. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Masę odstawić, gdy będzie zimna wstawić do lodówki na 3 godziny, aż zgęstnieje. Po tym czasie ubić ją na puszysty krem i ponownie schłodzić.

Pozostałą śmietanę ( 500 ml) ubić z cukrem pudrem. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Do pozostałego soku wlać pół szklanki wody i wymieszać. Na paterze albo talerzu położyć jeden z biszkoptowych blatów. Nasączyć go sokiem z brzoskwiń. Na biszkopt wyłożyć połowę śmietany. Na nią połowę brzoskwiń. Masę przykryć kolejnym blatem i znowu nasączyć go, dodać resztę śmietany i brzoskwiń. Ostatni blat również nasączyć, a potem wyłożyć na niego krem czekoladowy. Na brzegach zostawić wolne miejsca, bo masa i tak się rozleje. Docisnąć i kremem wysmarować brzegi, do których kolejno trzeba przylepiać płotek z wafelków. Gdy nie chce się trzymać, każdy z wafelków posmarować odrobiną czekoladowej masy. Na końcu obwiązać wstążką i górę wypełnić drażetkami.

Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin.

dziecięcy tort urodzinowy


CiastaDeseryPrzepisy
Author: Sylwia

Get Connected

    13 komentarzy

    • Sylwia says:

      Kroi się idealnie, tort jest na biszkopcie, więc dość stabilny. Ostatnia warstwa z kremu czekoladowego pod wpływem chłodu z lodówki zastyga i drażetki się nie rozsypują. Nie mam zdjęcia w kawałku, bo tort zniknął błyskawicznie:)

    • natkom89 says:

      Każdy ma prawo do własnej opinii, ale Irenko, bądźmy szczere, jesteś w zdecydowanej mniejszości tort jest śliczny i zamierzam zrobić taki mojemu synkowi w najbliższą sobotę

  1. Monika says:

    dzisiaj upiekłam ten tort mojemu synkowi :) wyszedł idealnie i pięknie się prezentuje. Dziękuję za inspirację!
    pozdrawiam
    Monika

  2. kasia says:

    Mam pytanie, czy zamiast cukierków można użyć opłatka dekoracyjnego? Wiem, że trzeba go położyć nie za wcześniej, czyli na ok godzinę przed podaniem, ale czy krem czekoladowy stojąc kilka godzin w lodówce nie zastygnie na tyle mocno, żeby nie dało się już przykleić opłatka?

    • Sylwia says:

      Można użyć opłatka, jeśli tort przed podaniem nie będzie stał w słońcu, to nic mu się nie stanie! Pozdrawiam serdecznie:)