Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Sezon na szparagi powoli się kończy, dlatego prawie codziennie jem pęczek :) Zdecydowanie bardziej lubię zielone i pomimo iż to białe są podobno bardziej wyrafinowane w smaku, chyba nic już nie zmieni mojego zdania. Zupę krem z zielonych szparagów zrobiłam dla mojej kilkunastoletniej chrześnicy, która jest wegetarianką i nie je nabiału. Musiałam coś zaimprowizować :) Improwizacja szparagowa powiodła się na tyle, że zniknęła kolejna porcja.

Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Aby mieć jednak pewność, że zupa będzie kremowa, można wyjątkowo to zrobić i obrać obieraczką. Moje szparagi były jednak tak młode i świeże, że zupełnie nie było to konieczne :)

Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Składniki:

  •  pęczek zielonych młodych szparagów
  • 2-3 szklanki wody
  • sól, pieprz, świeży tymianem
  • 2 łyżki oliwy truflowej

Sposób przygotowania:

  1. Zielone szparagi umyj, odłam 3-4 cm końce (nie wywalaj ich).
  2. Pozostałą część szparagów pokrój na 2-3 części.
  3. Do garnka wlej wodę i dodaj odłamane końce   szparagów (jeśli masz ich więcej, np. z poprzedniego gotowania szparagów, dodaj je do zupy, ja dałam z ok.3 pęczków), wsyp łyżeczkę soli i zagotuj.
  4. Gotuj ok. 15 minut, po czym łyżką cedzakową wyłów końce szparagów.
  5. Do wywaru dodaj pokrojone szparagi, najpierw środkowe części, a po ok. 5 minutach główki. Gotuj, aż szparagi będą miękkie.
  6. Ściągnij garnek z gazu, odlej ok. szklanki wywaru (pozostaw go, może się jeszcze przydać), całość zmiksuj blenderem, dodają kilka gałązek świeżego tymianku.
  7. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej jeszcze wywar.
  8. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem.

Rady:

  • Jeśli cokolwiek robisz ze szparagów, nigdy nie wywalaj odłamanych końcówek i ew. obierek (jeśli obierasz szparagi – białe trzeba zawsze). Warto je zachować w lodówce by potem zrobić z nich wywar do zupy – będzie wówczas bardziej intensywna w smaku.

Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Nasze przepisy ze szparagami:

Grillowane szparagi
Sałatka ze szparagów z kolendrą
Makaron z oscypkiem i szparagami
Tagliatelle ze szparagami
Zupa z zielonych szparagów
Krem szparagowy
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi z cytryną


Przepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected