Sezon na szparagi powoli się kończy, dlatego prawie codziennie jem pęczek :) Zdecydowanie bardziej lubię zielone i pomimo iż to białe są podobno bardziej wyrafinowane w smaku, chyba nic już nie zmieni mojego zdania. Zupę krem z zielonych szparagów zrobiłam dla mojej kilkunastoletniej chrześnicy, która jest wegetarianką i nie je nabiału. Musiałam coś zaimprowizować :) Improwizacja szparagowa powiodła się na tyle, że zniknęła kolejna porcja.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Aby mieć jednak pewność, że zupa będzie kremowa, można wyjątkowo to zrobić i obrać obieraczką. Moje szparagi były jednak tak młode i świeże, że zupełnie nie było to konieczne :)
Składniki:
- pęczek zielonych młodych szparagów
- 2-3 szklanki wody
- sól, pieprz, świeży tymianem
- 2 łyżki oliwy truflowej
Sposób przygotowania:
- Zielone szparagi umyj, odłam 3-4 cm końce (nie wywalaj ich).
- Pozostałą część szparagów pokrój na 2-3 części.
- Do garnka wlej wodę i dodaj odłamane końce szparagów (jeśli masz ich więcej, np. z poprzedniego gotowania szparagów, dodaj je do zupy, ja dałam z ok.3 pęczków), wsyp łyżeczkę soli i zagotuj.
- Gotuj ok. 15 minut, po czym łyżką cedzakową wyłów końce szparagów.
- Do wywaru dodaj pokrojone szparagi, najpierw środkowe części, a po ok. 5 minutach główki. Gotuj, aż szparagi będą miękkie.
- Ściągnij garnek z gazu, odlej ok. szklanki wywaru (pozostaw go, może się jeszcze przydać), całość zmiksuj blenderem, dodają kilka gałązek świeżego tymianku.
- Jeśli zupa jest za gęsta, dolej jeszcze wywar.
- Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem.
Rady:
- Jeśli cokolwiek robisz ze szparagów, nigdy nie wywalaj odłamanych końcówek i ew. obierek (jeśli obierasz szparagi – białe trzeba zawsze). Warto je zachować w lodówce by potem zrobić z nich wywar do zupy – będzie wówczas bardziej intensywna w smaku.
Nasze przepisy ze szparagami:
Grillowane szparagi
Sałatka ze szparagów z kolendrą
Makaron z oscypkiem i szparagami
Tagliatelle ze szparagami
Zupa z zielonych szparagów
Krem szparagowy
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi z cytryną