Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Sezon na szparagi powoli się kończy, dlatego prawie codziennie jem pęczek :) Zdecydowanie bardziej lubię zielone i pomimo iż to białe są podobno bardziej wyrafinowane w smaku, chyba nic już nie zmieni mojego zdania. Zupę krem z zielonych szparagów zrobiłam dla mojej kilkunastoletniej chrześnicy, która jest wegetarianką i nie je nabiału. Musiałam coś zaimprowizować :) Improwizacja szparagowa powiodła się na tyle, że zniknęła kolejna porcja.

Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Aby mieć jednak pewność, że zupa będzie kremowa, można wyjątkowo to zrobić i obrać obieraczką. Moje szparagi były jednak tak młode i świeże, że zupełnie nie było to konieczne :)

Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Składniki:

  •  pÄ™czek zielonych mÅ‚odych szparagów
  • 2-3 szklanki wody
  • sól, pieprz, Å›wieży tymianem
  • 2 Å‚yżki oliwy truflowej

Sposób przygotowania:

  1. Zielone szparagi umyj, odłam 3-4 cm końce (nie wywalaj ich).
  2. Pozostałą część szparagów pokrój na 2-3 części.
  3. Do garnka wlej wodę i dodaj odłamane końce  szparagów (jeśli masz ich więcej, np. z poprzedniego gotowania szparagów, dodaj je do zupy, ja dałam z ok.3 pęczków), wsyp łyżeczkę soli i zagotuj.
  4. Gotuj ok. 15 minut, po czym łyżką cedzakową wyłów końce szparagów.
  5. Do wywaru dodaj pokrojone szparagi, najpierw środkowe części, a po ok. 5 minutach główki. Gotuj, aż szparagi będą miękkie.
  6. Ściągnij garnek z gazu, odlej ok. szklanki wywaru (pozostaw go, może się jeszcze przydać), całość zmiksuj blenderem, dodają kilka gałązek świeżego tymianku.
  7. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej jeszcze wywar.
  8. Dodaj oliwÄ™, dopraw solÄ… i pieprzem.

Rady:

  • JeÅ›li cokolwiek robisz ze szparagów, nigdy nie wywalaj odÅ‚amanych koÅ„cówek i ew. obierek (jeÅ›li obierasz szparagi – biaÅ‚e trzeba zawsze). Warto je zachować w lodówce by potem zrobić z nich wywar do zupy – bÄ™dzie wówczas bardziej intensywna w smaku.

Zupa krem z zielonych szparagów z oliwą truflową

Nasze przepisy ze szparagami:

Grillowane szparagi
Sałatka ze szparagów z kolendrą
Makaron z oscypkiem i szparagami
Tagliatelle ze szparagami
Zupa z zielonych szparagów
Krem szparagowy
Szparagi zapiekane z szynką parmeńską
Szparagi z cytrynÄ…


Przepisy wegańskieZupy
Author: Agata

Get Connected