Muffinki owsiano-bananowe bez mÄ…ki i cukru

Kilka dni temu natrafiłam na te muffinki na blogu Lawendowy Dom i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. I tak też uczyniłam, wprowadzając swoje modyfikacje. Te babeczki nie zawierają ani mąki, ani cukru. Nie dodaje się do nich również tłuszcz: ani masła, ani oleju. Delikatną słodycz zawdzięczają bananom i daktylom. I jeszcze jedna ciekawostka: robi je się za pomocą blendera :)

Muffinki owsiano-bananowe są zdrowe, mają dużą zawartość błonnika, witamin z grupy B oraz E. To dobry wybór na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci lub do pracy dla osób dbających o linię.

_MG_5902

Bałam się, że wyjdą w środku gniotowate, ale nic podobnego :) Wyszły miękkie, lekko wilgotne i długo utrzymują świeżość.

Muffinki owsiano-bananowe bez mÄ…ki i cukru

Składniki (12 sztuk):

  • 2 dojrzaÅ‚e banany
  • 280g pÅ‚atków owsianych
  • 2 jajek
  • 1 maÅ‚y jogurt naturalny (150ml)
  • 150 ml mleka (jako miarkÄ™ możecie wykorzystać pojemnik po maÅ‚ym jogurcie)
  • 6 daktyli lub 3 Å‚yżeczki pasty z daktyli
  • 1 Å‚yżka siemienia lnianego
  • 1 Å‚yżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 Å‚yżeczki sody
  • 1 Å‚yżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny, po czym odsącz.
  2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Formę na muffinki posmaruj masłem.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Najlepiej sprawdzi się tu kielichowy, ale ja moje zrobiłam za pomocą miksera ręcznego. Ciasto będzie mieć konsystencję śmietany,
  5. Piecz 25 minut.
  6. Po upieczeniu wystudź muffinki owsiano-bananowe na metalowej kratce.

Rady:

  • Ciasto na te muffinki jest rzadkie i wilgotne, zatem do pieczenia nie używajcie papierowych papilotek, gdyż za bardzo przyklejÄ… siÄ™ do ciasta.

Muffinki owsiano-bananowe bez mÄ…ki i cukru


ÅšniadaniaMuffinkiPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    28 komentarzy

  1. pawel007 says:

    Witam, do jakiej wysokoÅ›ci napeÅ‚niasz papilotki ciastem…??? Aha i czy można wprowadzić nutÄ™ owoców, jak myÅ›licie? ?? Np suszone Å›liwki, żurawina. .???

  2. Pingback: PiÄ…tek 03.04 i Sobota 04.04 | kaja i odchudzanie

  3. Ela says:

    Czy mleko mogÄ™ zastÄ…pić maslanka? MyÅ›lisz ze wyjdÄ… bardziej puszyste jak to siÄ™ dzieje przy pancakes czy mogÄ… być zbyt… „gnieciowate” ? ;))

  4. Goszcz says:

    Muffiny wyszły super, bałam się, że ciasto się dobrze nie zmiksuje, ale wszystko wyszło :) Trochę brakuje mi w nich słodyczy, ale to już myślę indywidualna sprawa, można pewnie dodać trochę więcej daktyli. Dziękuję za świetny przepis, będę na pewno robić nie raz :)

    • Agata says:

      Cieszę się, że je wypróbowałaś. Oczywiście możesz dać więcej daktyli lub polać z wierzchu gorzką czekoladą.

  5. Kasia says:

    Pycha pycha pycha! Słodkie w sam raz. Dodałam posiekanych orzechów włoskich. Daktyle nie do końca się zmiksowały, więc trafiały się ich słodkie kawałeczki.

  6. Ina says:

    Mojego serca nie skradły, niestety. Mokre (choć piekłam dłużej), mało słodkie i w smaku mało wyraziste. Do połowy ciasta dodałam kakao i te były dla mnie smaczniejsze.