Tartaletki ze szpinakiem, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysÅ‚ na imprezowe przekÄ…ski – idealne na karnawaÅ‚ :) Dobrze smakujÄ… na zimno, a spody do tartaletek można przygotować wczeÅ›niej, gdyż farsz nakÅ‚ada siÄ™ na upieczone, zimne ciasto. DziÄ™ki temu tartaletki dÅ‚użej pozostajÄ… kruche i nie nasiÄ…kajÄ… tak farszem.

Ani do tartaletek, ani do farszu nie dodaÅ‚am soli w ramach akcji Cisowianki – Gotujmy zdrowo – mniej soli. Ser kozi (lub zamiennie feta) jest tu wystarczajÄ…co sÅ‚ony, podobnie jak suszone pomidory. CaÅ‚ość dosmacza Å›wieży tymianek, co sprawia, że caÅ‚ość jest dobrze doprawiona.

Tartaletki ze szpinakiem, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Ponad pół roku temu przyÅ‚Ä…czyÅ‚yÅ›my siÄ™ do akcji Gotujmy zdrowo – mniej soli. DziÄ™ki niej jemy zdrowiej i tam gdzie nie potrzeba, nie dodajemy dodatkowo soli. WystarczajÄ…co sporo jest jej m.in. w serach, suszonych pomidorach, wÄ™dlinach, w wÄ™dzonych rybach. Zamiast soli można użyć m.in. sok z limonki, Å›wieże zioÅ‚a, imbir czy oliwÄ™, które dobrze doprawiajÄ… potrawy. Idea polega na tym, aby ograniczyć sól (nie caÅ‚kowicie z niej zrezygnować) i nie dosalać rzeczy, których dosalać nie trzeba :)

Tartaletki ze szpinakiem, tymiankiem i suszonymi pomidorami

Składniki (na 16 sztuk):

na ciasto:

  • 250g mÄ…ki
  • 120g masÅ‚a
  • 1 jajko

na farsz:

  • 1 opakowanie Å›wieżego szpinaku
  • 1 Å‚yżka masÅ‚a (lub oliwy)
  • 8 suszonych pomidorów
  • 2 maÅ‚e zÄ…bki czosnku (lub jeden duży)
  • 100g sera koziego (lub feta)
  • Å›wieży tymianek
  • pieprz
  • 8 kulek mini mozzarelli do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć szybko mąkę z masłem aż powstaną grudki. Dodaj cukier, jajko i szybko wyrób gładkie ciasto – możesz to zrobić mikserem. Kulę ciasta zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
  2. Podziel ciasto na 16 kulek. Foremki na tartaletki wysmaruj masłem. Wylep każdą foremkę kulką ciasta. Ponakłuwaj widelcem ciasto.
  3. Wstaw foremki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut, aż staną lekko się złote. Ostudź. Spody do mini tart możesz upiec nawet kilka dni wcześniej.
  4. Przygotuj nadzienie: szpinak umyj i osusz, pourywaj ogonki i posiekaj – nie bardzo drobno.
  5. Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, czosnek drobno posiekaj.
  6. Rozgrzej na patelni tÅ‚uszcz, dodaj posiekany czosnek i szpinak – przesmaż wszystko chwile, aż szpinak zmiÄ™knie.
  7. Dodaj pokrojone suszone pomidory, ser kozi  i mieszaj, aż ser się rozpuści.
  8. Dopraw pieprzem i listkami świeżego tymianku.
  9. CiepÅ‚y – może być tez letni (ale nie gorÄ…cy) szpinak nakÅ‚adaj na tartaletki. Na wierzch połóż po połówce kulki mini mozzarelli i udekoruj Å›wieżym tymiankiem.

Tartaletki ze szpinakiem, tymiankiem i suszonymi pomidorami


Gotujmy zdrowo - mniej soliPrzepisyPrzystawki
Author: Agata

Get Connected

    3 komentarze

  1. easylife says:

    A ja mam pytanie: czy takie tartaletki wyjdą, jeśli zamiast szpinaku dam puree z buraczków? wqyjśc, pewnie wyjdą, ale czy taki dodatek będzie ok? mam zamrożone takie gotowe z paczki i chętnie bym je właśnie wykorzystała do takiej przystawki. Może mi się uda zrobić jakąś hybrydę pomiędzy tym a Waszym przepisem:http://www.kuchniawformie.pl/2014/10/tarta-z-burakami-kozim-serem-i-lososiem-gotujmy-zdrowo-mniej-soli/