Tarta cytrynowo-limonkowa powstała na bazie tego przepisu, który zmodyfikowałam tak, aby była bezglutenowa i bez cukru. W smaku jest nadal pyszna, znika równie szybko jak powstaje :)

Jest wilgotna, maślana i mocno cytrusowa. Jeśli odstraszają Was skomplikowane przepisy, to ten przepisy jest wprost dla Was: łatwy i szybki. Może zagościć u Was na wielkanocnym stole.

Bezglutenowa tarta cytrynowo-kokosowa

Mąkę kokosową możesz zrobić samodzielnie (ja swoją dostałam od pana Andrzeja Ziółkowskiego -producenta olejów, mąka powstała jako „produkt uboczny”). Wystarczy, że dobrze wyciśniesz wiórki pozostałe po zrobieniu mleka kokosowego, rozłożysz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszysz w piekarniku w 80-100 stopniach przez 1,5 godziny (w trakcie zamieszaj). Wysuszone wiórki zmiksuj blenderem aż powstanie mąka kokosowa.

Bezglutenowa tarta cytrynowo-kokosowa

Składniki (na ceramiczną formę do tarty o średnicy 22-26cm):

  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki mąki kokosowej
  • 3/3 szklanki ksylitolu
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 300ml śmietany 30 lub 36%
  • 100g stopionego masła (lub oleju kokosowego)
  • 120g ksylitolu

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Formę do tarty nasmaruj cienko masłem.
  3. Zetrzyj skórkę z limonki i cytryny oraz wyciśnij z obu sok.
  4. Jajka ubij mikserem, dodaj stopniowo mąkę i dalej ubijaj z kolejnymi składnikami: ksylitol, masło, skórka i sok z cytryny, limonki, śmietana.
  5. Masa będzie dość płynna, taka właśnie ma być. Przelej masę do formy i piecz ok 40 min, aż wierzch delikatnie się zarumieni.
  6. Tartę zostaw do przestygnięcia przez ok. 20 minut. Następnie przyłóż duży talerz i odwróć formę.
  7. Tartę cytrynowo-limonkową udekoruj skórką startą z limonki i płatkami kokosowymi.

Bezglutenowa tarta cytrynowo-kokosowa

 

Bezglutenowa tarta cytrynowo-kokosowa


CiastaWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    1 Response

Pozostaw odpowiedź foodmania Anuluj pisanie odpowiedzi