MG_7989

Pomysł na bezowe jajka podpatrzyłam rok temu u Marthy Stewart. Ich wykonanie nie jest trudne, a przy tym jest dość efektowne. Połączenie z orange curd trafione, idealne na Wielkanoc.  Moja rodzina woli orange curd od lemon curd, więc była uszczęśliwiona :)

Bezowe jajka z orange curd

Składniki (na 12 sztuk):

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 110 stopni (ja dałam 160 stopni i zmniejszyłam czas, dlatego mam beżowe ;).
  2. Białka ubij na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier.
  3. Dodaj ocet i mąkę i wymieszaj całość łyżka.
  4. Utnij kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy z piekarnika.
  5. Ołówkiem narysuj na papierze jajka (ja obrysowywałam od foremki do ciastek o kształcie jajka).
  6. Obróć papier na drugą stronę (aby nie jeść ołówka ;) ) i za pomocą szprycy z masą białkową wypełnij obszar jajek.
  7. Nałóż drugą warstwę, tym razem na same brzegi jajek, tworząc rant – środek powinien zostać pusty na wypełnienie orange curdem.
  8. Piecz ok. 1h w 110 stopniach (ja piekłam 30 minut w 160 stopniach, dlatego nie mam białych bezowych jajek)
  9. Po upieczeniu zostaw bezy do wystygnięcia w piekarniku (najlepiej na cała noc).
  10. Przed podaniem wypełnij bezowe jajka orange curdem.

Rada:

  • Bezy możesz upiec kilka dni wcześniej (nawet tydzień) i trzymać je w kartonie.
  • Orange curd też możesz zrobić wcześniej :)

Bezowe jajka z orange curd

 


DeseryWielkanoc
Author: Agata

Get Connected

    5 komentarzy