Rabarbar lubi towarzystwo bezy. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, co możecie zabrać np. na piknik – ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Babeczki wystarczy wziąć ze sobą, bez obaw, że sie popsują – nie mają bowiem kremu. Nie trzeba też brać talerzyków, bowiem szybko znikają z rąk.
Oczywiście babeczki z rabarbarem są idealne do porannej czy popołudniowej kawy.
Składniki (na 12 sztuk):
- 100g masła
- 85g cukru
- 1 jajko
- 120g mąki
- skórka starta z 1 cytryny
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 białka
- 100g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Rabarbar umyj i pokrój w 1 cm kawałki.
- Masło utrzyj do białości, partiami dodać cukier i nadal ucieraj (mikserem), dodaj jajko. Na końcu dodaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i startą skórka z cytryny.
- Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj stopniowo cukier, na koniec sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami, nałóż równomiernie ciasto (mniej więcej po czubatej łyżeczce). Na ciasto daj rabarbar (po 3-4 kawałki). Na wierzch daj ubite białka.
- Blachę z babeczkami z rabarbarem wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż beza wyschnie.
7 komentarzy
Aurora says:
O każdej porze dnia i nocy – poproszę! :D
Kasia says:
Ale wspaniale wyglądają… Muszą być przepyszne :)
candy (The taste of sweet) says:
Pięknie wyglądają! Rabarbar, beza, czego chcieć więcej? :-)
gin says:
Prezentują się wprost uroczo! Małe cuda :)
Ewa says:
Rabarbar w ogródku już prawie gotowy do zbierania, wiec trzeba wypróbować ten przepis :)
napiecyku says:
Bardzo profesjonalny blog. Pozdrawiamhttp://napiecyku.wordpress.com/
anjaa says:
mniam mniam :) uwielbiam bezy w połaczeniu z owocami:) muffinki wygladają cudnie i pewno tez tak smakują:) zapraszam na moje mufki dietetyczne http://anetanapodbeskidziu.blogspot.com/2014/04/muffinki.html