Rabarbar lubi towarzystwo bezy. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, co możecie zabrać np. na piknik – ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Babeczki wystarczy wziąć ze sobą, bez obaw, że sie popsują – nie mają bowiem kremu. Nie trzeba też brać talerzyków, bowiem szybko znikają z rąk.

Oczywiście babeczki z rabarbarem są idealne do porannej czy popołudniowej kawy.

Babeczki z rabarbarem z bezą

Babeczki z rabarbarem z bezą

Składniki (na 12 sztuk):

  • 100g masła
  • 85g cukru
  • 1 jajko
  • 120g mąki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  1. Rabarbar umyj i pokrój w 1 cm kawałki.
  2. Masło utrzyj do białości, partiami dodać cukier i nadal ucieraj (mikserem), dodaj jajko. Na końcu dodaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i startą skórka z cytryny.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj stopniowo cukier, na koniec sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
  4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, nałóż równomiernie ciasto (mniej więcej po czubatej łyżeczce). Na ciasto daj rabarbar (po 3-4 kawałki). Na wierzch daj ubite białka.
  5. Blachę z babeczkami z rabarbarem wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż beza wyschnie.

Babeczki z rabarbarem z bezą

Babeczki z rabarbarem z bezą


CiasteczkaMuffinkiPrzepisy
Author: Agata

Get Connected

    7 komentarzy